19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCongresul SUA n-a ținut seamă de amenințările Chinei

Congresul SUA n-a ținut seamă de amenințările Chinei

În felul acesta, Washingtonul nu a dat înapoi la amenințările cu represaliile în cazul în care proiectul va fi votat și va merge mai departe spre promulgare.

Camera Reprezentanţilor a aprobat miercuri rezoluţia cu 417 voturi pentru şi unul contra, după adoptarea sa în unanimitate, marţi, în Senat.

Textul mai trebuie doar să fie semnat de preşedintele Donald Trump. Liderul de la Casa Albă ar putea să facă uz de dreptul său de veto, dar largul sprijin al senatorilor arată că acesta ar putea fi ocolit ulterior în Camera Superioară a Congresului.

Doar că nu va fi cazul, câtă vreme votul intervine în miezul unor dificile negocieri între primele două puteri economice mondiale pentru a ieşi din războiul lor comercial.

“Îl îndemn pe preşedinte să semneze cât mai repede posibil această lege decisivă”, a afirmat senatorul republican Marco Rubio, unul dintre cei mai mari apărători ai iniţiativei.

“America este alături de voi şi America vă va sprijini întotdeauna”, li s-a adresat locuitorilor din Hong Kong în plenul Camerei republicanul Michael McCaul, denunţând “brutalitatea” Chinei.

”Represaliile” chinezilor

 

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a avertizat joi că adoptarea de către Congresul american a unei legi în sprijinul democraţiei din Hong Kong nu face decât să încurajeze ”criminalii violenţi” potrivit AFP. Iar Guvernul Chinez a promis joi ”să riposteze” la decizia din Congresul american, deși mai promiseseră și miercuri „represalii” dacă documentul va fi, cumva, adoptat în formă definitivă, înainte de votul din Legislativul Statelor Unite.

 

Războiul comercial, marea problemă sino-americană

Implicarea americană în conflictul din Hong Kong și antagonismul rezultat de aici vin pe fondul unui conflict comercial care durează deja de ceva vreme. Finalizarea fazei întâi a Acordului comercial dintre Statele Unite şi China ar putea să aibă loc abia anul viitor, au declarat persoane apropiate Casei Albe, în condiţiile în care Beijingul exercită presiuni pentru o retragere mai largă a tarifelor, iar administraţia Trump răspunde cu solicitări proprii mai mari, relatează Reuters. Tărăgănare care arată că lipsește o dorință autentică de rezolvare a lucrurilor.

Dincolo de asta, războiul comercial dintre China şi SUA s-ar putea transforma într-un război pur şi simplu între cele două puteri, a atras atenţia joi fostul secretar de stat american Henry Kissinger, aflat la Beijing, conform AFP. “Dacă permitem ca acest conflict să se deterioreze, rezultatul s-ar putea dovedi mai rău decât ceea ce s-a întâmplat în Europa” în secolul al XX-lea, a tras el un semnal de alarmă, aflat la o conferință organizată de Bloomberg.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă