Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Obiectivul rezoluției CS al ONU, redactat de Suedia și Kuweit, este unul umanitar

Obiectivul rezoluției CS al ONU, redactat de Suedia și Kuweit, este unul umanitar

Consiliul de Securitate al ONU a votat ce a vrut Putin în Siria

După trei zile de negocieri, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluţie care cere „o încetare fără întârziere” a focului în Siria, pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile, pentru ajutor umanitar şi evacuări medicale.

Adina Mutar 0 comentarii

Rusia a insistat că nu există garanții pentru „încetarea imediată”, așa cum cerea textul rezoluției ce trebuia aprobată joi. Compromisul „fără întârziere” a lăsat loc de noi bombardamente ale regimului, duminică, asupra orașului Douma și împrejurimi. Regimul de la Teheran, vorbind și în numelui celui de la Damasc, „au salutat” rezoluția, comunicând că nu vor fi oprite atacurile asupra „teroriștilor din Ghouta”.

     Rusia a cerut să fie scoși afară revoluționarii sirieni

Textul rezoluției a fost amendat în mai multe rânduri, Rusia insistând pentru evacuarea rebelilor și familiilor acestora, după „modelul” aplicat în Homs și Alep, ceea ce face parte din programul de epurare politico-religioasă practicat de regimul Assad, pentru „a elibera” cât mai multe zone de populația revoluționară. Ghouta de Est a fost printre primele provincii ce s-au revoltat împotriva clanului Assad în 2011.

Obiectivul rezoluției CS al ONU, redactat de Suedia și Kuweit, este unul umanitar, nu își propune să fie un proiect pentru pace.

„Nu este un acord de pace asupra Siriei, textul este unul pur umanitar”, a precizat ambasadorul suedez Olog Skoog, cosemnatar al textului alături de omologul său kuweitian.

În cursul negocierilor pentru această rezoluție, a fost refuzată solicitarea Rusiei ca orice convoi umanitar să obţină un acord din partea Damascului, pe motiv că regimul Assad a cauzat această catastrofă umanitară. Rusia a contribuit militar la atacurile brutale din ultima perioadă, ce au dus la 500 de victime civile și peste 1000 răniți.

Cu toate acestea, Rusia, ca membru permanent al CS al ONU, i-a șantajat pe ceilalți membri cu dreptul său de veto, obținând ca textul rezoluției să fie extins la excepții de la încetarea focului „alţi indivizi, grupări, entităţi, asociate cu Al-Qaida şi ISIS, precum şi alte grupări teroriste desemnate de Consiliul de Securitate”.

Regimul de la Damasc și cel de la Moscova numesc „teroriști” și grupările revoluționare siriene, brigăzile Armatei Siriene Libere, împotriva cărora au luptat continuu, fără să se angajeze în lupte cu ISIS.

În acest context, rezoluția riscă să nu fie aplicată deloc, mai ales în ceea ce privește „ridicarea imediată a asediului zonelor locuite, printre care Ghouta de Est, Yarmouk, Foua şi Kefraya”, adică exact „enclavele” revoluției siriene. Consiliul preconizează să se reunească din nou în termen de 15 zile pentru a vedea dacă încetarea focului este bine aplicată.

    Macron și Merkel, în discuții cu Vladimir Putin

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, s-au angajat în discuții cu preşedintele rus, Vladimir Putin, duminică, despre punerea în aplicare a armistiţiului în Siria, a anunţat Palatul Elysee. Cei doi lideri europeni vor discuta despre „o foaie de parcurs în plan politic necesară pentru instaurarea unei păci durabile în Siria”.

Comunicatul denunţă bombardamentele nediscriminatorii ale regimului sirian și stipulează ca evacuările medicale de urgenţă să fie demarate fără obstacole, iar intrarea convoaiele umanitare trebuie facilitată fără întârziere.

„Toate ţările în cauză trebuie să acţioneze pentru deplina punere în practică în zilele următoare a angajamentelor asumate, începând cu ţările garante de la Astana, Rusia, Turcia şi Iran”, se arată în comunicatul de la Palatul Elysee.

Comentarii

loading...