Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: arhivă

Foto: arhivă

Continuă protestele sângeroase în India. 21 de morți, conform ultimului bilanț

Mii de persoane au ieşit pe străzi sâmbătă în mai multe oraşe indiene pentru a protesta împotriva noii legi privind cetăţenia, care provoacă o îngrijorare tot mai mare în ţară şi tensiuni soldate cu 21 de morţi până în prezent, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Redacția Online 0 comentarii

Noi manifestaţii au avut loc sâmbătă la Chennai, capitala statului Tamil Nadu, şi Patna, în statul Bihar, unde trei demonstranţi au fost răniţi prin împuşcare, potrivit poliţiei. Un protest era în curs şi la New Delhi, capitala ţării, unde manifestanţii au ridicat în amurg telefoanele mobile cu lanternele aprinse în faţa celei mai mari moschei indiene, Jama Masjid.

Un manifestant a murit sâmbătă în urma unor ciocniri cu forţele de ordine la Rampur, în statul Uttar Pradesh, a anunţat poliţia.

Protestele au loc a doua zi după ce manifestaţiile au degenerat vineri în statul Uttar Pradesh, provocând moartea a 11 persoane, printre care un copil de 8 ani, călcat în picioare în timpul unei busculade în oraşul sfânt hindus Varanasi, a declarat şeful poliţiei din district, Prabhakar Chaudhary.

Manifestaţiile au început în urmă cu zece zile împotriva legii privind cetăţenia care a fost considerată discriminatorie faţă de musulmani.

Adoptată pe 11 decembrie de parlamentul indian, legea facilitează obţinerea cetăţeniei indiene de către refugiaţii din Afganistan, Bangladesh şi Pakistan, cu excepţia musulmanilor.

Uttar Pradesh este, cu circa 200 de milioane de locuitori, dintre care 20% musulmani, statul cu cea mai mare populaţie din India.

Zece persoane au fost împuşcate mortal vineri, a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al poliţiei statului Uttar Pradesh, Shirish Chandra.

Douăsprezece dintre cele 20 de victime înregistrare în valul de proteste au fost ucise în Uttar Pradesh.

"Când poliţia a încercat să reprime protestele, oamenii au început să alerge pentru a se proteja şi a urmat o busculadă, în care copilul a murit", a explicat un responsabil local al poliţiei, Prabakar Chaudhary, despre incidentul produs la Varanasi.

Poliţia "a dat dovadă de o reţinere totală faţă de manifestanţii care îi atacau cu pietre", a dat el asigurări.

Opoziţia politică a denunţat la rândul său o "represiune brutală" a manifestanţilor de către puterea naţionalistă hindusă.

Poliţia a ridicat baraje sâmbătă de/a lungul bulevardului Jantar Mantar, în centrul New Delhi, devenit în ultimii ani un loc predilect al protestelor.

Autorităţile fac efortul de a limita tensiunile prin impunerea de legi de urgenţă, blocând accesul la internet sau închizând magazinele şi restaurantele în locurile cele mai sensibile din ţară.

Poliţia însă a făcut uz şi de arme, de gaze lacrimogene şi i-a atacat pe manifestanţi cu bastoane. Sute de persoane au fost reţinute.

Opozanţii legii controversate dau asigurări că nu vor renunţa la proteste atâta timp cât legea cetăţeniei nu va fi revocată.

Vineri seară, într-un cartier vechi din New Delhi, un jurnalist al France Presse a văzut manifestanţi, printre care şi copii, reţinuţi şi loviţi de poliţie. Protestatarii scandau sloganuri ostile lui Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, aruncând cu pietre în forţele de ordine.

Majoritatea persoanelor reţinute au fost eliberate, a anunţat sâmbătă poliţia.

Citește totul despre:

#india #proteste #lazi

Comentarii

loading...