8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalConvoiul unui ministru libanez, atacat

Convoiul unui ministru libanez, atacat

Atacanții au deschis focul asupra convoiului unui ministru libanez într-un sat montan din apropierea orașului Beirut, omorând doi dintre paznicii lui și rănind un al treilea, în ceea ce el a numit o tentativă de asasinare.

Saleh al-Gharib, ministrul de stat care se ocupă de problemele legate de refugiați, a declarat pentru televiziunea locală că se îndreaptă spre satul de munte Qabr Shamoun, când convoiul său a fost atacat duminică.

“Ce s-a întâmplat a fost o ambuscadă armată și o încercare clară de asasinat”, a declarat al-Gharib într-un interviu acordat televiziunii al-Jadeed din Liban.

Gharib este membru al unui partid aliat cu Hezbollah, care susține guvernul sirian și are legături strânse cu liderul pro-sirian al Druzului, Talal Arslan.

“În ciuda vărsării de sânge, noi lucrăm pentru a calma situația”, a declarat al-Gharib ziarului libanez Annahar.

Agenția de știri a statului, NNA, care a declarat că violența a avut loc la 30 km sud-est de Beirut, unde urmașii Partidului Progresist Socialist Liban (PSP), un critic vocal al guvernului sirian, au blocat drumul pentru a-l împiedica pe ministrul de externe Jubran Bassil, un aliat Hezbollah, de a vizita zona.

În timp ce convoiul lui Al-Gharib a încercat să treacă, a avut loc o cearta urmată de împușcături între ambele părți, lăsând trei garzi de corp și un urmaș PSP răniți, a adăugat NNA.

Doi dintre cei trei bodyguarzi au murit mai târziu de leziuni la spital.

PSP a spus într-o declarație că gardienii lui Al-Gharib au deschis focul “la întâmplare” către un grup de oameni care blocau drumul pentru a împiedica trecerea lui Bassil.

S-a spus că și un susținător PSP a fost rănit în urma incidentului și că apoi au deschis focul asupra convoiul lui Al-Gharib, ucigând cei doi bodyguarzi.

PSP este condus de liderul Druz Walid Jumblatt. La fel ca majoritatea libanezilor, Druzii sunt divizați asupra războiului din Siria vecină, cu un guvern care îl susține președintele Bashar al-Assad și alții aliniați cu opoziția.

Președintele libanez Michel Aoun a cerut Consiliului Superior de Apărării al țării să se întâlnească luni pentru a discuta incidentul.

Armata libaneză a trimis întăriri în zonă.

Zona, în care a avut loc incidentul este în apropierea orașului Aley, care este loial liderului anti-Damasc Druz Walid Jumblatt, al cărui Partid Socialist Progresist a negat orice implicare în incident.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă