19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord ameninţă că anulează summitul cu Donald Trump

Coreea de Nord ameninţă că anulează summitul cu Donald Trump

Coreea de Nord a ameninţat miercuri că anulează summitul prevăzut la 12 iunie între liderul său, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, din cauza manevrelor militare din Sud, a informat agenţia sud-coreeană Yonhap.

Phenianul a anulat, de asemenea, o întâlnire la nivel înalt prevăzută miercuri cu Seulul pentru a protesta faţă de exerciţiul militar anual Max Thunder la care participă armatele sud-coreeană şi americană, a afirmat Yonhap, citând agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Summitul istoric între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea loc, probabil, la mijlocul lunii iunie, în Singapore, potrivit ediţiei de luni a cotidianului sud-coreean Chosun Ilbo.

Summitul se va ţine ‘la mijlocul lui iunie’, afirmă publicaţia sud-coreeană, care citează surse diplomatice ce ar deţine informaţia de la consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton.

Acelaşi cotidian afirmă că probabilitatea ca summitul să se desfăşoare la Singapore ‘a crescut foarte mult’.

Preşedintele Donald Trump a afirmat vineri că data şi locul întâlnirii au fost stabilite şi vor fi anunţate în curând.

Tot vineri, Casa Albă a informat că Trump îl va primi de omologul său sud-coreean Moon Jae-in la 22 mai, la Washington.

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap relatase deja la sfârşitul săptămânii trecute că Singapore este favorit pentru a găzdui întâlnirea Trump-Kim.

Donald Trump lăsase anterior să se înţeleagă că Zona demilitarizată (DMZ), unde a avut loc la sfârşitul lui aprilie al treilea summit intercoreean, ar fi locul potrivit pentru întâlnirea sa cu Kim Jong Un.

Mongolia şi Elveţia au fost, la rândul lor, citate drept posibile gazde ale întrevederii.

După ani de tensiuni legate de programele nuclear şi balistic ale Phenianului, peninsula traversează de la începutul lui 2018 o spectaculoasă relaxare a relaţiilor dintre cele două Corei, aflate încă, din punct de vedere tehnic, în război, atât timp cât conflictul din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.
 

Summitul Trump-Kim îngrijorează Beijingul

Wang Yi va fi primul ministru chinez de Externe care se va deplasa în Coreea de Nord după 2007, o raritate ce reflectă relațiile bilaterale adesea fluctuante dintre cei doi aliați în războiul coreean (1950-1953).

Este posibil ca Wang Yi să meargă la Phenian pentru a avansa și un proiect de vizită a liderului chinez, Xi Jinping, în Coreea de Nord înaintea summitului Trump-Kim.

Potrivit analiștilor, Wang ar putea cere clarificări asupra voinței Nordului și Sudului de a pune capăt războiului. China se teme că ar putea fi exclusă din negocierile de pace de după summitul Trump-Kim, vizita lui Wang fiind o dovadă a intențiilor de a participa la negocierile asupra peninsulei coreene.

    China vrea să fie inclusă în negocieri
 
Wang încearcă să convingă Phenianul să ceară ca Beijingul să fie inclus în negocieri, chiar să ia parte la inspecțiile nucleare în Coreea de Nord, ceea ce ar garanta poziția Chinei ca actor legitim în procesul de denuclearizare a peninsulei.

Chinezii vor să se asigure că vor putea influența cursul evenimentelor în peninsula coreeană. China este principalul susținător diplomatic și economic al Coreii de Nord, dar, sub presiune internațională, aplică sancțiunile economice stabilite de ONU, menite să blocheze programele balistice și nucleare ale Phenianului.

În paralel, Beijingul face apel la rezolvarea crizei „prin dialog și negociere“, opunându-se oricărei intervenții armate și salutând spectaculoasa întâlnire de vineri dintre președinții nord-coreean, Kim Jong-un, și sud-coreean, Moon Jae-in, care s-au angajat în favoarea denuclearizării peninsulei.

    Beijingul riscă să piardă un stat-tampon

China are temeri că un acord între Washington și Phenian i-ar putea afecta interesele. Beijingul susține denuclearizarea peninsulei coreene, dar în același timp vede Coreea de Nord ca pe un stat-tampon între China și Coreea de Sud, unde sunt staționați peste 30.000 de militari americani.

Bonnie Glaser, de la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice (CSIS) din Washington, estimează că „fără îndoială, chinezii sunt neliniștiți pentru că nu știu care sunt intențiile lui Kim Jong-un în vederea întâlnirii cu Donald Trump“. 

Liderul nord-coreean se va întâlni cu președintele american cel mai probabil în iunie. Echipele lui Donald Trump și Kim Jong-un lucrează la organizarea „summitului istoric“ dintre cei doi lideri care nu s-au întâlnit niciodată, dar au schimbat insulte copioase în ultimul an.  

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă