9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord şi Coreea de Sud vor organiza o reuniune pentru...

Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor organiza o reuniune pentru familiile separate în timpul războiului

Delegaţiile din cele două ţări vor organiza întâlnirea în Coreea de Nord, în regiunea turistică Muntele de Diamant.

Reuniunea, prima din ultimii trei ani, este un pas important în repararea relaţiei dintre cele două ţări, deteriorată din cauza programului nuclear şi balistic al Coreei de Nord. Acest pas demonstrează dorinţa comună a preşedinţilor celor două ţări, Kim Jong Un (Coreea de Nord) şi Moon Jae-in (Coreea de Sud), de rezolvare a conflictului.

Fiecare ţară va trimite 100 de persoane, a adăugat ministrul. Persoanele cu probleme de mobilitate vor avea permisiunea să vină cu un însoţitor.

Astfel de reuniuni temporare sunt foarte emoţionante pentru cei implicaţi, mai ales persoanele în vârstă care îşi doresc să îşi vadă rudele înainte să moară.

Războiul Coreean a avut loc în perioada 1950-1953. După ce conflictul s-a încheiat cu un armistiţiu, nu un tratat de pace, cele două ţări au interzis accesul în ţară a milioane de oameni, care au ajuns să fie despărţiţi de familiile lor prin cea mai bine fortificată graniţă din lume, relatează AP.

Zeci de ani mai târziu, majoritatea persoanelor nu au nicio veste de la cei dragi, având în vedere că ambele guverne au interzis schimbul de scrisori, emailuri sau apeluri. Cei mai mulţi membri ai familiilor separate au acum aproximativ 70 de ani şi sunt nerăbdători să îşi reîntâlnească familiile înainte să moară. În Coreea de Sud, mai mult de jumătate dintre cele peste 130.000 de persoane care au aplicat pentru reuniunile trecute au murit.

Prima reuniune, restrânsă, a avut loc în anul 1985. Reuniunile sub forma sub care se desfăşoară acum au început în anul 2000, după primul summit din istorie al celor doi lideri coreeni.

Până în prezent, la cele 20 de reuniuni au participat aproximativ 23.000 de coreeni, dintre care 19.000 în persoană şi restul prin conferinţe video. Nicio persoană nu a putut participa la mai mult de o reuniune.

Având în vedere numărul mic de locuri disponibile, Coreea de Sud foloseşte un sistem tip loterie pentru a alege participanţii, iar Coreea de Nord permite accesul la reuniune doar persoanelor care sunt percepute ca fiind loiale de către guvernul autoritar.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă