6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord stă pe o mină de aur

Coreea de Nord stă pe o mină de aur

Odată cu atenuarea tensiunii în peninsula coreeană, Seulul este interesat de aceste resurse, dar Beijingul și-a țesut deja pânza. Grupul public sud-coreean Korea Resources Corporation (Kores) a dezvăluit în Parlament că valoarea resurselor naturale ale Coreii de Nord ar atinge 2.900 miliarde euro. O mană potențială fiind vorba despre așa-numitele pământuri rare, de magneziu, de grafit.

În lipsa lucrărilor de exploatare, analiștii nu pot determina potențialul exact al acestor zăcăminte, dar sunt de acord că țara ar putea deveni un actor-cheie pe piața diferitelor minerale. Potrivit unui raport Kores, solul nord-coreean ar dispune de enorme cantități de magneziu (6 miliarde tone), de grafit (2 miliarde), de minereu de fier (5 miliarde) sau de tungsten(250.000 tone).

Cel mai important, țara ar putea deveni unul din „greii“ pământurilor rare, cruciale pentru producătorii de smartphone-uri, de semiconductori sau pentru producția de armament. Phenianul afirmă că ar putea exploata până la 20 de milioane tone din cele 17 elemente ce pentru moment provin din China, țară care deține 90% din exportul pământurilor rare.

Mai multe companii sud-coreene au investit în proiecte miniere în Nord, dar parteneriatele au fost înghețate în 2010 după atacul armatei regimului de la Phenian asupra unei nave din Sud.

Kores precizează că Phenian a semnat peste 40 de acorduri de investiții în sectorul exploatării resurselor minerale cu firme străine, dar grupurile chineze s-au impus în parteneriate privilegiate cu regimul Kim Jong-un care nu dispune nici de mijloace financiare suficiente, nici de tehnologiile necesare pentru a exploata singur rezervele.

Accesul la pământuri rare și exploatarea lor reprezintă o miză geopolitică și economică internațională și diferite surse precizează că dacă se confirmă cu precizie concentrația mare de pământuri rare în Coreea de Nord, actuala stare geopolitică mondială ar putea fi bulversată.

În prezent, atracția pentru exploatarea petrolieră pierde teren în fața emergenței noilor energii și tehnologii care se bazează pe pământuri rare.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă