Foto Arhiva

Foto Arhiva

Coreea de Nord va avertiza activităţile perticuloase pentru aviaţie

Coreea de Nord a fost de acord să nu se angajeze în activităţi periculoase pentru aviaţie fără a avertiza în prealabil, a declarat joi un oficial al agenţiei de aviaţie a ONU, relatează Reuters.

Rl online 0 comentarii

Companiile aeriene evită survolul Coreei de Nord din cauza ameninţării reprezentate de lansările neanunţate de rachete, în urma doborârii zborului MH17 Malaysia Airlines deasupra Ucrainei.

Dacă spaţiul aerian ar fi considerat sigur, transportatorii ar putea economisi combustibil şi timp pe anumite rute între Asia şi Europa şi America de Nord.

Oficiali de la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) cu sediul la Montreal au vizitat în această săptămână Coreea de Nord pentru a discuta o cerere a Phenianului de a deschide o nouă rută aeriană ce ar trece prin spaţiul aerian nord-coreean şi sud-coreean.

"Am primit o asigurare solidă din partea Republicii Populare Democrate Coreene că nu se va angaja în activităţi periculoase pentru aviaţie fără o notificare completă înainte a altor state din regiune", a declarat directorul biroului de navigaţie OACI, Stephen Creamer, la întoarcerea sa la Beijing.

Întrebat dacă aceasta înseamnă că companiile aeriene internaţionale vor relua zborurile deasupra Coreei de Nord, directorul regional al OACI, Arun Mishra, a spus că "întotdeauna este o posibilitate (...). Continuăm către stabilirea unei relaţii mai sănătoase".

Acesta este ultimul semn al măsurilor practice de reconciliere luate după ce liderii nord-coreean şi sud-coreean s-au întâlnit luna trecută pentru un prim summit după ani de zile şi au semnat un angajament de pace în peninsulă.

Ţări precum Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite au sfătuit companiile aeriene să nu zboare în spaţiul aerian nord-coreean, numit Regiunea de informaţii a zborurilor (FIR) Phenian.

Mark Zee, de la Biroul de Service al Zborurilor, ce oferă informaţii privind siguranţa spaţiului aerian către companiile aeriene, a declarat miercuri că Coreea de Nord a avertizat în legătură cu toate lansările de rachete până în jurul anului 2014, dar acest lucru s-a terminat treptat şi din 2016 companiile aeriene i-au evitat în întregime spaţiul aerian.

O garanţie din partea Coreei de Nord că va avertiza dacă ar lansa o rachetă ar fi suficientă pentru autorităţile de reglementare să elimine avertismentele privind spaţiul aerian, a adăugat el.

"Este foarte probabil ca în lunile următoare să vedem cum traficul internaţional începe să utilizeze din nou FIR Phenian şi poate chiar să vedem stabilirea unor noi căi aeriene", a spus Zee într-o postare pe site înainte de încheierea reuniunii OACI.

Comentarii

loading...