11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCorespondență din Turcia. Recep Tayyip Erdogan pentru totdeauna!

Corespondență din Turcia. Recep Tayyip Erdogan pentru totdeauna!

O mie de kilometri în care Recep Tayyip Erdogan este prezent la toate nivelele, din Istanbul, unde nu pare a avea contracandidat, la graniță cu Siria, unde nu mai este atât de pregnant, dar tot fără rival.

Și totuși, în Istanbul, Erdogan are o opoziție serioasă, dar măiestrit estompată. Milioane de susținători ai contracandidatului Muharrem Ince, liderul Partidului Secular Republican al Poporului, s-au reunit într-un meeting la Istanbul, sâmbătă, ultima zi înaintea alegerilor, dar au putut fi văzuți doar în imaginile ce circulă pe rețelele de socializare. Televiziunile nu au avut „timp“ să difuzeze.

 

Și cine nu îl iubește îl votează

Masa oamenilor simpli, slujbași la stat sau mici întreprinzători – da, chiar aceia care tot așteaptă reglementări ca să le fie mai bine – îl adulează. Să nu zici ceva de Erdogan, să nu întrebi nici de ce li se pare atât de măreț!

„Erdogan pentru totdeauna“ este sloganul lor. „Erdogan e Erdogan și face bine tot ceea ce face în interesul țării“.

Nu. Nu trebuie să te întinzi la vorbă, să dai vreun exemplu de ceea ce crezi tu că n-ar fi chiar bine. O privire piezișă spune totul despre acești susținători. N-au argumente, au doar convingerea că nu poate fi altul președinte.

Cu cât mergi mai spre granița cu Siria, unde problema refugiaților sirieni devine tot mai pregnantă și un argument forte pentru opoziție, întâlnești și oameni care nu îl plac pe Erdogan, dar care, la fel, nu văd un alt președinte.

„Nu acum, cât este măcelul în Siria și fiecare mare putere trage cât poate ca să-și servească propriile interese. Numai Erdogan este tamponul între aceste puteri, rămânând în NATO și cooperând cu Rusia pentru a reduce cât se poate din urmările catastrofale ale acestui război“, spune un șofer de cursă lungă de la o companie de turism.

„Nu-mi place Erdogan. La început mi-a plăcut, dar acum tinde să devină… nu, nuuu, nu dictator … dar prea crede că numai el are dreptate, că nimeni, niciun politician, nu poate avea o viziune corectă despre cum se conduce Turcia. Însă, este de neînlocuit“.

Dar pe viitor? Se va mai putea ridica vreun alt politician în umbra marelui Erdogan? Ridicări din umeri, dar cu un „Nu“ hotărât în priviri.

Campaniile contracandidaților, cu cât te îndepărtezi de orașele mari, se manelizează. Auzi mașini electorale transmițând mesajul vreunui candidat, pe ritmuri orientale. Sunt și nunți pe aici, aproape de zona interminabilului război din Siria. Multe nunți, așa că mesajul electoral este de multe ori confundat cu vreo coloană de nuntași.

Numai Erdogan este inconfundabil, cu mesajul lui puternic, însoțit de un cor de bărbați care își aliniază vocile ca un zid în fața pericolelor. A unor pericole exagerate la maximum de către președinte, care unește astfel o opinie publică puțin dornică să intre în detaliile politicii și economiei de stat.

 

Opoziția speră să domine Parlamentul

Mesajul de avertizare al lui Muharrem Ince, că dacă iese tot Erdogan marii investitori nu vor mai fi interesați de Turcia, nu ajunge la cei mulți. Pe ei nu-i interesează marii investitori, ci doar micile lor afaceri.

Lira turcească a pierdut 20 de procente în fața dolarului în ultima jumătate de an. Micii întreprinzători nu se plâng. De-aia sunt mici, se descurcă în împrejurări nefavorabile. Turcii, cei mai mulți, nu umblă după „peștele cel mare“. Afacerile lor se ajustează după circumstanțe, cu prețuri rezonabile.
Marii întreprinzători poate că sunt puțin speriați de eventualul control asupra Băncii Centrale, așa cum a anunțat Erdogan că ar fi necesar, dar n-au de gând să se mute deocamdată. Turcia e mare și încă e viabilă economic.

Autocarele gonesc mereu pline pe autostrăzile Turciei. Dacă ești într-un simplu tranzit, e posibil nici să nu găsești bilet. Turismul, acest domeniu atât de bine gestionat de Turcia, este și un teribil mijloc de propagandă pentru Erdogan.

Erdogan iese președinte pentru că alegătorii nu văd niciun real contracandidat, după 15 ani de când se află la putere. Iar alegerile de duminică îl fac președinte cu puteri sporite, conform noilor reglementări constituționale, obținute în urma controversatului referendum de anul trecut. Practic, va fi primul președinte care va avea autoritatea să guverneze prin decrete și să exercite control asupra sistemului juridic.

Opoziția, despre care unii analiști susțin că ar putea crea surprize dacă se mobilizează în masă la vot, luptă măcar să împiedice Partidul Justiției și Dezvoltării și pe aliații acestuia să dețină majoritatea în Parlament.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă