Cornel Feruţă a pierdut în faţa contracandidatului argentinian postul de director AIEA

Cornel Feruţă a pierdut în faţa contracandidatului argentinian postul de director AIEA

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit, la Viena, marţi, pentru a patra rundă de vot formal în cadrul procesului alegerii Directorului General al AIEA.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

În ultima fază a competiţiei au participat ambasadorul Cornel Feruţă, directorul general în exerciţiu al Agenţiei şi Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la Viena.

 
Potrivit Ministerului Afecerilor Externe (MAE), la runda de vot final s-au înregistrat următoarele rezultate: Cornel Feruţă (10 voturi) şi Rafael Grossi (24  voturi). S-a înregistrat o abţinere.

”Votul de astăzi a marcat încheierea procesului de alegere a Directorului General al AIEA în Consiliul Guvernatorilor, în condiţiile în care a fost atins pragul minim necesar (2/3 din 35 de state membre în Consiliul Guvernatorilor). Conform procedurii, alegerea urmează să fie confirmată de Conferinţa Generală, organul decizional al Agenţiei. Ministerul Afacerilor Externe adresează felicitări candidatului argentinian şi îşi exprimă disponibilitatea de a coopera cu acesta pentru prezervarea credibilităţii şi imparţialităţii recunoscute în plan internaţional ale AIEA.”, a transmis, marţi, MAE.


MAE consideră esenţială păstrarea prestigiului Agenţiei de la Viena, în special având în vedere provocările şi complexitatea dosarelor pe care le gestionează.
Rezultatele obţinute de ambasadorul Cornel Feruţă reflectă sprijinul important pentru candidatura sa din partea mai multor state membre ale Consiliului Guvernatorilor.

”Reamintim că în etapele precedente ale procesului de alegere, candidatul român a obţinut un maxim de 17 voturi. Activitatea ambasadorului Feruţă, atât ca parte a echipei fostului Director General al AIEA, Yukiya Amano, cât şi la conducerea Agenţiei, în procesul de tranziţie, a fost şi continuă să fie unanim apreciată de statele membre”, a mai transmis MAE.

Deţinerea unor funcţii înalte în conducerea Agenţiei de la Viena, care au culminat cu alegerea diplomatului român de către Consiliul Guvernatorilor în calitate de Director General în exerciţiu al AIEA, ”reflectă importanţa şi expertiza pe care România o deţine la nivelul organizaţiilor relevante din sistemul internaţional”.

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă întreaga apreciere faţă de activitatea diplomatică şi profesionalismul ambasadorului Cornel Feruţă”, a mai transmis MAE.

 

Comentarii

loading...