15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCoronavirus: Boris Johnson rupe planurile festive de cinci zile

Coronavirus: Boris Johnson rupe planurile festive de cinci zile

O treime din populația Angliei va fi interzisă să petreacă Crăciunul cu alte gospodării după ce Boris Johnson și-a descompus planurile de a permite ,,bubbles” (grupuri) festive de cinci zile de până la trei gospodării diferite. (greta text pro light + 10.5)
 
Johnson a anunțat la o conferință de presă sâmbătă după-amiază că s-a răzgândit după o creștere rapidă a cazurilor de coronavirus din Londra, cauzată parțial de o nouă tulpină mai infecțioasă a virusului.
 
Se estimează că 16,4 milioane de persoane care trăiesc în noile zone de nivel 4, care includ Londra și o mare parte din regiunea înconjurătoare, vor primi ordin să rămână acasă timp de două săptămâni începând de duminică dimineață.
 
Li se va interzice să socializeze cu mai mult de o persoană chiar și în aer liber – ceea ce înseamnă că nu există adunări de Crăciun pentru familii întregi – în timp ce magazinele, facilitățile de agrement, sălile de sport și coaforurile vor fi închise.
 
De asemenea, oamenilor nu li se va permite să călătorească în străinătate, în afară de anumite scutiri, cum ar fi munca.
 
Persoanelor care locuiesc în altă parte din Anglia, la nivelurile 1-3, li se vor mai permite adunări de familie în perioada festivă, dar numai pentru ziua de Crăciun, mai degrabă decât pentru cele cinci zile planificate anterior.
Noile restricții – care au declanșat alarma în rândul liderilor de afaceri – reprezintă o schimbare la față pentru primul ministru, care a spus la începutul acestei săptămâni că ar fi inuman să împiedice adunarea familiilor săptămâna viitoare.

România suspendă zborurile spre și dinspre Marea Britanie, din cauza pandemiei

 

Johnson a spus că noul virus – numit VUI2020 / 12/01 – ar putea fi cu peste 70% mai infecțios decât varianta anterioară, deși nu există dovezi că ar avea o rată a mortalității mai mare.
 

El a spus că guvernul dorește ca oamenii de toate nivelurile să „rămână local” de Crăciun.

„În calitate de prim-ministru, este de datoria mea să iau decizii dificile, să fac ceea ce este corect pentru a proteja oamenii acestei țări”, a spus el.

„Având în vedere dovezile timpurii pe care le avem cu privire la această nouă variantă a virusului și potențialul risc pe care îl prezintă, trebuie să vă spun că nu putem continua Crăciunul așa cum am planificat.”

Între timp, Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, a anunțat interzicerea călătoriilor între Scoția și alte părți ale Marii Britanii în perioada de Crăciun.
 
De asemenea, ea a redus cantitatea de timp pe care familiile din Scoția ar putea să o petreacă în grupuri de la cinci zile până la ziua de Crăciun în sine – în linie mare cu cea mai mare parte a Angliei.
 
Primul ministru galez Mark Drakeford a anunțat că regulile sale de nivelul 4 vor intra în vigoare de la miezul nopții sâmbătă, mai degrabă decât pragul anterior din 28 decembrie.
 
Nicola Sturgeon a spus că noua tulpină mai infecțioasă a coronavirusului a ajuns în Scoția.
 
Cazurile din Londra s-au dublat în doar o săptămână, noua variantă reprezentând 60% din aceste noi infecții, potrivit oficialilor din Downing Street.
 
Johnson a spus că știe cât de important este ca familiile să fie împreună și ca bunicii să-și vadă nepoții. Dar el a spus că a crezut că nu există o modalitate alternativă de a preveni spitalele să fie copleșite și mii să-și piardă viața.
 
Toate restricțiile Covid vor fi revizuite pe 30 decembrie, inclusiv zonele care vor fi scufundate duminică în nivelul 4, cum ar fi Londra, Kent, Buckinghamshire, Berkshire, Hastings, majoritatea Surrey, Gosport și Havant, estul Angliei și tot Essex în afară de Colchester.
 

Noile măsuri au dat alarma în rândul multor grupuri de afaceri și parlamentari conservatori
 

Helen Dickinson, director executiv al British Retail Consortium, a descris decizia drept „o veste extrem de regretabilă” și a solicitat sprijin financiar suplimentar.
 
„Retailerii au investit sute de milioane de lire sterline, făcând magazinele Covid sigure pentru clienți și personal, iar sfaturile Sage au afirmat pe tot parcursul că închiderea cu amănuntul neesențială are un impact minim asupra răspândirii virusului”, a spus ea.
 
London First, grupul de lobby, a declarat că noile reguli constituie „o lovitură suplimentară” pentru londonezi și a avertizat că închiderea comerțului cu amănuntul neesențial din capitală ar putea vedea multe companii să treacă.
 
„Cu o astfel de perioadă prelungită de măsuri stop-start, publicul va dori să știe cum noile restricții vor reduce infecția și guvernul trebuie să fie gata să ofere sprijin suplimentar acelor firme care nu pot face comerț normal, ”a spus acesta.
 
Mark Harper, președintele Grupului de recuperare Covid al parlamentarilor conservatori care se opun blocajului, a declarat că restricțiile ar trebui supuse la vot în Camera Comunelor. „Pe măsură ce livrăm vaccinul către cele mai expuse grupuri de risc din întreaga țară, publicul trebuie să vadă cum se va traduce acest lucru într-o revenire la viața normală, restricțiile fiind ridicate în fiecare etapă și o foaie de parcurs clară către toate libertățile noastre fiind refăcut de îndată ce se termină această lucrare. ”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă