13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCresc tensiunile între Ankara și Washington

Cresc tensiunile între Ankara și Washington

“Este un caz foarte grav”, a afirmat Wess Mitchell, responsabil de relaţiile cu Europa şi NATO la Departamentul de Stat al SUA, în cadrul unei audieri parlamentare. “Am spus în mod repetat la cel mai înalt nivel al guvernului turc că vor exista consecinţe”,dacă Turcia confirmă achiziţionarea sistemelor de apărare antiaeriană ruseşti S-400, a adăugat el.

Represaliile ar fi în primul rând sancţiuni, aşa cum prevede o lege americană care interzice încheierea de contracte cu mai multe societăţi ruse de armament, a avertizat Wess Mitchell.

Dar el a spus de asemenea că “achiziţia de S-400 ar avea inevitabil consecinţe pentru viitorul cooperării militaro-industriale turce cu SUA, inclusiv privind F-35”. “Am fost cât se poate de clari, atât în privat, cât şi în public: o decizie privind S-400 va schimba relaţiile SUA-Turcia într-un mod dificil de remediat”, a insistat el.

SUA au livrat săptămâna trecută primul lor avion F-35 Turciei, în pofida tensiunilor crescânde cu această ţară membră a NATO şi a opoziţiei Senatului SUA. Un al doilea avion, o bijuterie tehnologică şi care nu poate fi detectat de cele mai perfecţionate radare, ar urma să fie livrat în curând de către constructorul său, grupul american de apărare Lockheed Martin.

Dar aceste aparate vor rămâne într-o primă etapă în Arizona, în SUA, pe parcursul instruirii piloţilor turci, un proces care poate dura între un an şi doi ani, potrivit Pentagonului.

“SUA rămân în posesia avionului până la transferul său, care în mod normal intervine după un lung proces de formare”, a declarat Wess Mitchell, apreciind că Washingtonul mai poate încă rezilia tranzacţia, în special din cauza “preocupărilor privind securitatea naţională”.

“Aceasta este în avantajul nostru, întrucât ne dă mai mult timp pentru a continua să exercităm presiune” asupra Turciei pentru ca ea să nu cumpere sistemul rusesc “înainte de a lua o decizie definitivă cu privire la F-35”, a adăugat diplomatul menţionat.

Senatul american se opune livrării de F-35 şi cere ca vânzarea acestor aparate să fie efectiv anulată dacă Ankara va finaliza procedura de achiziţionare a sistemelor S-400 ruseşti, conform unui contract semnat la 12 septembrie.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă