7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCrimă în cartierul Mafiei

Crimă în cartierul Mafiei

Șeful celebrei familii mafiote Gambino din New York, cea mai puternică în anii 1990, Francesco „Franky Boy” Cali, 53 ani, a fost ucis săptămâna trecută în Staten Island, primul asasinat al unui boss al mafiei din oraș în ultimele trei decenii, în timp ce reglările de conturi sunt obișnuite la New York. El a fost descoperit rănit de gloanțe în fața reședinței sale, în sectorul Todt Hill, și transportat la spital, unde a fost declarat mort. „Nașii” mafiei newyorkeze își dezvăluie fața ori în cadrul proceselor lor sau când sunt asasinați.

Șeful detectivilor departamentului de poliție din New York, Dermor Shea, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că Anthony Comello, 24 ani, urma să fie acuzat de asasinarea lui Cali. Crima a fost filmată de camere de supraveghere și în înregistrări un bărbat, presupus Comello, lovește mașina garată a lui Cali, determinându-l pe acesta să iasă afară din casă, a precizat Shea. ABC News a relatat că cei doi bărbați au vorbit și și-au strâns mâinile înainte ca suspectul să scoată arma și să-l împuște pe Cali. Reglarea de conturi în fața casei unde erau prezenți soția și copii victimei  violează vizibil „codurile” obișnuite, declară polițiștii.

Agenții departamentului de poliție din New York au încercuit zona rezidențială în care a avut loc crima, în timp ce vecinii nu erau -deloc dornici să-și -dezvăluie identitățile când vorbeau cu jurnaliștii despre ceea ce văzuseră. Pe insula -Staten, Todt Hill -este cunoscut pentru istoria mafiotă.

Familia Gambino făcea altădată parte din organizațiile crimei organizate cele mai puternice din Statele Unite, dar procesele angajate de guvernul federal în anii 1980 și 1990 au trimis principalii șefi după gratii și au redus influența lor. La acea vreme, la conducerea clanului se afla unul din cei mai cunoscuți „nași” din istoria mafiei americane, John J. Gotti,  care i-a succedat lui Paul Castellano, căruia îi ordonase asasinarea. Gotti a fost condamnat pentru crime și racket în 1992 și a murit în închisoare în 2002, în urma unui cancer.

 

Continuă reglările de conturi

 „Nașul” Francesco „Franky Boy” Cali era discret și extrem de prudent după asasinarea predecesorului său Castellano și avea puternice legături cu Sicilia, unde se născuse tatăl său. La Repubblica îl descria în 2008 ca fiind „nașul invizibil, care vrea să recupereze Palermo”. În anii 2000 făcea naveta între Sicilia și New York și a preluat șefia clanului Gambino în 2015. Potrivit media americane, Cali a încercat să dezvolte traficul de heroină și de Oxi-Contin, un opioid care creează dependență și care face ravagii în SUA, dar piața este controlată de cartelurile mexicane.

Hazard sau coincidență, în ziua asasinării lui Franky Boy, Joseph Cammarano, presupusul șef al puternicei familii Bonanno, era achitat într-un proces, iar asasinatul a intervenit la câteva zile după decesul, în închisoare, al lui Carmine Persico, șeful clanului Colombo, la 85 ani.  Totul prezice un război de succesiune deschis în mafia newyorkeză. Gambino și Colombo fac parte din cele cinci familii ale mafiei italo-americane din nord-estul SUA, alături de Bonnano, Genovese și Luchese. Clanul Gambino a apărut la începutul secolului trecut și un timp a fost considerat cel mai puternic din Statele Unite. Dar, condamnarea pe viață în 1992 a lui John Gotti,  boss-ul care devenise o celebritate națio-nală, a dat o lovitură serioasă organizației, care nu a mai avut niciodată vechea influență. Acum, dispariția lui Cali -reaprinde lupta familiilor mafiote pentru putere și acaparare de teritorii de influență. Mafia italo-americană este indisociabilă de istoria SUA după 1920. La începutul anilor 2000 a trecut în plan secund, concurată în special de cartelurile mexicane în domeniul traficului de droguri, dar și de organizații legate de fosta URSS sau din Asia.

A rămas însă activă, iar dacă violența fizică și extorcările există, la fel și cazinourile și contrabanda care aduc milioane, practicile s-au modernizat. Dar păstrează limbajul codificat, reuniunile secrete și gustul pentru porecle, cum dovedesc actele de acuzare în care aproape fiecare persoană arestată are oficial o poreclă. 

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă