13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriticii lui Putin, alarmaţi de perspectiva unui şef rus la Interpol

Criticii lui Putin, alarmaţi de perspectiva unui şef rus la Interpol

Adunarea generală a Interpolului se desfăşoară zilele acestea la Dubai iar membrii vor vota pentru un nou preşedinte miercuri. Alexander Prokopchuk, cel care a fost numit să conducă biroul din Rusia al Interpolului în 2011 şi este în prezent vicepreşedinte al organizaţiei, este considerat principalul favorit. Criticii susţin că el a coordonat o politică de a viza criticii şi disidenţii în timpul mandatului său.

Bill Browder, un om de afaceri americano-britanic, care a făcut campanie pentru ca ţările vestice să implementeze sancţiuni împotriva oficialilor ruşi acuzaţi de abuzuri ale drepturilor omului, a declarat marţi că Prokopchuk a coordonat biroul rus al Interpolului într-o perioadă în care Moscova a încercat să emită mandate de arestare pe numele său. Biroul central al Interpolului a anulat mandatele de arestare, considerându-le ca fiind motivate politic.

Browder a publicat ulterior pe Twitter o scrisoare semnată de 12 senatori americani, printre care şi liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer şi Dianne Feinstein în care este precizat: „Prokopchuk are un istoric de a servi serviciile de securitate ale preşedintelui Vladimir Putin şi de a încerca să abuzeze de puterile Interpolului pentru a urmări inamicii politici ai Rusiei”.

Marina Litvinenko, văduva fostului disident otrăvit Alexander Litvinenko, a declarat pentru BBC că un preşedinte rus la Interpol ar duce la abuzuri în cadrul sistemului de alerte roşii (mandate de arestare internaţionale).

„Toţi cei care cer azil politic în Marea Britanie nu se vor simţi în siguranţă”, a afirmat ea.

De asemenea, parlamentarul britanic conservator, Bob Seely, expert în afaceri cu Rusia, a declarat: „Numirea unui general, un reprezentant al unuia dintre cele mai criminalizate guverne de pe Pământ la Interpol face din organizaţie o glumă, în principiu”.

Politicienii din opoziţie din Rusia şi-au exprimat temerile că dacă un rus va conduce organizaţia, nu va mai exista un filtru pentru a elimina cererile nepotrivite ale Kremlinului. Alexei Navalny, un activist anti-corupţie şi un politician de opoziţie, a scris pe Twitter că echipa sa „a fost victima abuzurilor Interpolului din cauza persecuţiei politice din Rusia”.

În Londra, fostul oligarh rus Mikhail Khodorkovsky, a afirmat: „Sunt îngrijorat că dacă Prokopchuk este ales, el va fi pregătit să ducă la capăt orice acţiune la ordinele Kremlinului”.

Interpolul îşi va alege un nou preşedinte după ce fostul şef, Meng Hongwei, a fost reţinut în China.

Meng, care a călătorit în China, a fost dat dispărut de soţia sa care rămăsese acasă la Lyon.

China a informat apoi Interpolul că Meng şi-a dat demisia pentru ca apoi să transmită că el a fost pus sub acuzare pentru luare de mită.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă