4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din Zimbabwe se adâncește. Liderul opoziției respinge rezultatele scrutinului prezidențial

Criza din Zimbabwe se adâncește. Liderul opoziției respinge rezultatele scrutinului prezidențial

Liderul opoziției din Zimbabwe, Nelson Chamis, a declarat, vineri seara, că respinge rezultatul alegerilor prezidențiale, în ciuda asigurărilor venite de la autoritatea electorală din Zimbabwe. Aceasta a susținut că nu au fost „mișmașuri” implicate în numărătoarea voturilor.

Într-o conferință de presă întârziată din cauză că fusese întreruptă de forțelor de ordine, Chamis l-a îndemnat de rivalul său, Emmerson Mnangagwa, liderul partidului Zanu-PF, să nu accepte rezultatele „corupte” ale acestui scrutin.

Mnangagwa, fosta mână dreaptă a lui Robert Mugabe, a fost ales, conform numărătorii oficiale, din primul tur preşedinte al statului Zimbabwe, o victorie imediat respinsă vineri de opoziţie, care a anunţat că va contesta rezultatul în justiţie, transmite AFP.

Liderul Zanu-PF, care conduce ţara de la căderea de la putere în noiembrie, după 37 de ani, a lui Mugabe, a obţinut 50,8% din voturi, faţă de 44,3% scorul principalului său adversar, Nelson Chamisa, conform rezultatelor oficiale definitive.

La 75 de ani, câştigătorul anunţat de preşedintele comisiei electorale a salutat pe Twitter „un nou început” şi a făcut apel la unitate, în pace şi iubire, pentru a construi „un nou Zimbabwe pentru toţi”.

Dar opoziţia a respins imediat victoria sa, anunţând că va sesiza justiţia. „Rezultatele sunt false, (…) le respingem, vom denunţa întregul proces în faţa unui tribunal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru Schimbare Democratică, formaţiunea lui Nelson Chamisa.

De la obţinerea independenţei în 1980, Zimbabwe nu a avut decât doi preşedinţi, ambii proveniţi din formaţiunea ZANU-PF: Robert Mugabe, care a condus cu mână de fier ţara timp de 37 de ani, şi Emmerson Mnangagwa, poreclit „Crocodilul”, ajuns la putere după o lovitură de forţă a armatei.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă