Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Criză politică în Slovenia

Criză politică în Slovenia

Slovenia se confruntă cu perspectiva unor alegeri anticipate după ce partidul conservator Noua Slovenie (NSI) s-a retras din discuţiile pentru formarea unei coaliţii luni noapte, dând vina pe diviziuni între cele şase mişcări care participă, relatează Reuters.

Iulian Budușan 0 comentarii

Liderul NSI Matej Tonin a declarat că "potenţiale conflicte" au apărut între partidele ce încearcă să formeze un guvern la ceva mai bine de o lună de la desfăşurarea unor alegeri neconcludente, deşi el nu a oferit detalii asupra dezacordurilor.

"Dacă lucrurile sunt complicate astăzi, ce se va întâmpla în lunile care urmează când condiţiile pot fi mai dificile? Să coordonezi şase parteneri foarte diferiţi este o mare răspundere", a declarat el reporterilor.

Una dintre principalele problemele cu care se confruntă ţara este perspectiva vânzării celei mai mari bănci Nova Ljubljanska Banka (NLB), de aşteptat să înceapă la toamnă. Slovenia s-a angajat să vândă banca deţinută de stat în schimbul aprobării de către Comisia Europeană a unui ajutor de stat pentru NLB în 2013.

Politicienii au depus de asemenea eforturi să reformeze serviciul de stat ineficient de sănătate şi sistemul de pensii pentru a uşura povara unei populaţii care îmbătrâneşte rapid asupra bugetului statului.

Partidul Democrat Sloven (SDS) antiimigraţie a câştigat majoritatea voturilor în alegerile din 3 iunie, dar a retras invitaţiile la discuţii de coaliţie la începutul acestei săptămâni după ce a fost respins de alte partide.

Liderul de centru-stânga Marjan Sarec, a cărui listă LMS s-a plasat a doua în alegeri, a încercat să formeze o alianţă cu alte cinci grupuri mai mici, inclusiv NSI, care deţine şapte din cele 90 de locuri în parlament.

Dacă parlamentul nu reuşeşte să aleagă un prim-ministru în următoarele săptămâni, alegeri anticipate ar putea avea loc în toamnă.

Comentarii

loading...