21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCriză politică majoră în Georgia. Ce cer protestatarii la Tbilisi

Criză politică majoră în Georgia. Ce cer protestatarii la Tbilisi

Sute de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului Georgiei, la apelul opoziţiei, pentru a cere organizarea de alegeri legislative anticipate. Opoziţia contestă rezultatul scrutinului parlamentar desfăşurat în octombrie 2020, denunţând fraude electorale.

Mai mulţi protestatari au fost loviţi de forţele de ordine şi au fost preluaţi de ambulanţe, conform postului Formula TV.

“Acţiunile arbitrare ale poliţiei nu au limite. Au recurs la acţiuni de reprimare în pofida apelurilor pentru reducerea tensiunilor politice”, a declarat Levan Habeişvili, unul dintre liderii Mişcării Naţionale Unite (MNU), principalul partid de opoziţie din Georgia.

Premierul Gheorghi Gakharia a demisionat joi, fiind nemulţumit de hotărârea arestării preventive a lui Nika Melia, liderul Mişcării Naţionale Unite, partidul fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în exil. Nika Melia este acuzat de organizarea unor “violenţe masive” în cursul protestelor din 2019. Melia respinge acuzaţiile, catalogându-le “acţiuni de reprimare a opoziţiei”.

Partidele de opoziţie din Georgia cer convocarea de alegeri parlamentare anticipate, denunţând fraude electorale în scrutinul desfăşurat în octombrie 2020, câştigat de la limită de Visul Georgian, partidul fostului premier Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din Georgia.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au exprimat preocupare privind escaladarea crizei politice din Georgia.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă