28.4 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Criza rachetelor nord coreene provoacă o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate ONU

Lansarea rachetelor balistice pe data de 25 martie a fost prima din RPDC de la evenimentul similar din 29 martie, anul trecut. Testele au fost înregistrate de Garda de Coastă japoneză, precum și confirmate de armata Coreei de Sud și a Statelor Unite. 

Potrivit Ministerului Apărării din Japonia, cele două rachete au zburat la o distanță de aproximativ 450 km, înălțimea traiectoriei lor în cel mai înalt punct fiind sub 100 km. Rachetele căzut în mare în afara zonei economice exclusive a Japoniei. La rândul său, armata sud-coreeană a raportat că două rachete nord-coreene au zburat aproximativ 430 km, cel mai înalt punct al traiectoriei lor fiind de 60 km.

Tot vineri, în cursul unui vot, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care prelungeşte până la 30 aprilie 2022 mandatul experţilor ONU însărcinaţi să controleze aplicarea diferitelor serii de grele sancţiuni economice împotriva Phenianului.

Rezoluţia, adoptată în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului, potrivit diplomaţilor, solicită grupului de experţi un raport de etapă până cel târziu la 3 august şi un document final nu mai târziu de 28 ianuarie 2022.

Mandatul experţilor urma să expire şi reînnoirea lui nu are legătură cu ultimele tiruri de rachete nord-coreene. În plină criză, adoptarea acesteia a beneficiat, totuşi, de sprijinul Chinei şi al Rusiei, care în 2020 ceruseră relaxarea sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord.

Destinate stopării programelor balistice şi nucleare ale Phenianului, sancţiunile se referă în special la importurile de petrol în Coreea de Nord şi la exporturile sale de cărbune, textile şi la pescuit.

Ultima oră
Pe aceeași temă