10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCroaţia cere lansarea procedurii pentru aderarea la zona euro

Croaţia cere lansarea procedurii pentru aderarea la zona euro

Ministerul Croat al Finanţelor şi Banca Centrală sin Zagreb au trimis o scrisoare oficială adresată Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE) în vederea lansării procedurii pentru admiterea Croaţiei în zona euro.

Croaţia speră să intre din vara anului viitor în perioada de doi ani de monitorizare numită Mecanismul UE de conversie monetară.

Pe lângă Croaţia, Bulgaria şi România încearcă, de asemenea, să adopte moneda euro. Ele ar urma paşii altor foste ţări comuniste, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia, care şi-au îndeplinit deja promisiunea de a-şi retrage monedele naţionale.

Dintre cei mai mari membri estici ai UE, Ungaria, Polonia şi Cehia nu au planuri imediate să adere la zona euro, deşi sunt obligate de legea UE să facă în cele din urmă acest lucru.

Cu aproximativ 80% din depozite în euro, economia croată este deja cea mai dependentă de moneda euro comparativ cu ceilalţi membri care nu au adoptat-o oficial.

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă