Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Cu sau fără vaccin, Rusia pierde treptat lupta împotriva coronavirusului

În timp ce Rusia se zbate să controleze pandemia și anunță pe toate canalele oficiale faptul că stăpânește situația, videoclipurile ce împânzesc rețelele de socializare indică o cu totul altă realitate.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Imaginile, de cele mai multe ori șocante, sugerează faptul că în țara primului vaccin antiCovid, lansat cu surle și trâmbițe, dar criticat de cercetătorii internaționali, numărul real al morților este mult mai mare decât cel indicat de cifrele oficiale.

Rusia spune că, până pe 16 noiembrie, peste 33.000 de persoane au murit din cauza Covid-19. Dar acest număr este contestat de critici, potrivit cărora, ca de obicei, Kremlinul este extrem de prudent și de zgârcit când vine vorba de raportarea fatalităților reale.

„Cred că cifra reală a deceselor este de aproximativ 130.000 de oameni”, a declarat, pentru CNN, Alexey Raksha, fost statistician guvernamental care și-a făcut estimările pe baza datelor oficiale privind numărul de decese înregistrat peste ceea ce ar fi de așteptat în mod normal - pentru a evalua costurile pandemiei.

Folosind datele din registrele locale, Raksha estimează că Rusia a atins aproximativ 160.000-170.000 de decese în exces din aprilie până în noiembrie. El atribuie aproximativ 80% din aceste decese Covid-19 - un număr mediu agregat din statistici similare publicate de țările occidentale.

Între aprilie și septembrie 2020, cifra oficială a excesului de mortalitate a Rusiei a fost cu aproximativ 117.000 de decese în plus, comparativ cu anul trecut, potrivit Rosstat, agenția rusă de statistici. Numărul oficial de morți Covid-19 pentru această perioadă este de aproximativ 21.000 de persoane.

Nu există date Rosstat disponibile încă pentru octombrie și noiembrie, însă, judecând după datele oficiale eliberate de centrul de răspuns la coronavirus din țară, răspândirea pandemiei s-a accelerat rapid.
Raksha spune că a renunțat la a mai lucra pentru Rosstat în iulie, după ce s-a convins de modul în care agenția numără decesele legate de coronavirus. El spune că discrepanța dintre cifrele oficiale și calculele sale se datorează modului în care Rusia își clasifică victimele Covid.

Practic, Rosstat folosește un sistem de clasificare pe patru niveluri, explică Raksha. Potrivit site-ului agenției, acestea sunt: ​​1. pacientul care a fost testat pozitiv pentru Covid-19 înainte de deces; 2. când se presupune că însuși Covid-19 este principala cauză de deces, dar ar trebui confirmat prin autopsie sau cercetări suplimentare; 3. când virusul a contribuit la deces la cei cu afecțiuni subiacente; 4. când Covid-19 este confirmat, dar nu este considerat un factor major în deces.

"Doar primul nivel, atunci când pacientul a testat pozitiv pentru coronavirus înainte de a muri, este înregistrat ca moarte Covid-19", a spus Raksha pentru CNN. Potrivit lui Raksha, decesele din toate celelalte trei niveluri sunt lăsate în afara cifrelor oficiale.

Rusia a adoptat, deci, o metodă de numărare complet diferită de directivele Organizației Mondiale a Sănătății, care prevede că toate decesele legate de Covid-19 ar trebui luate în considerare, cu excepția cazului în care există „o cauză alternativă clară care nu poate fi legată de boală”.

Totuși, în timp ce luptă împotriva pandemiei, Rusia continuă să se dea în spectacol în fața opiniei publice mondiale. În august, pe fondul problemelor acute produse de pandemie, a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului, Sputnik V, chiar înainte de începerea proceselor cruciale de fază 3. Vaccinul, care a fost întâmpinat cu scepticism de către oamenii de știință din afară, nu a fost încă administrat pe scară largă.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...