14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCurtea de Casaţie franceză respinge un recurs al lui Marine Le Pen,...

Curtea de Casaţie franceză respinge un recurs al lui Marine Le Pen, caricaturizată drept un excremen

Curtea de Casaţie s-a reunit la 11 octombrie într-un complet solemn pentru a tranşa această problemă care, sub această formă umoristică, prezintă o dezbatere de drept cât se poate de serioasă.

Magistraţii celei mai înalte jurisdicţii franceze au hotărât că ”publicarea litigioasă nu depăşeşte limitele admisibile ale libertăţii de exprimare”, în pofida faptului că insulta era caracterizată.

Caricatura a fost publicată în ianuarie 2012 în publicaţia satirică Charlie Hebdo. În ea apare un excrement, pe un fond tricolor, sub sloganul ”Le Pen, candidata care vă uneşte”.

Câteva zile mai târziu, Laurent Ruquier a prezentat caricatura în emisiunea France 2 sa ”Nu ne-am culcat”.

Marine Le Pen nu a atacat Charlie Hebdo, ci pe Laurent Ruquier, din cauza publicului mult mai larg.

Justiţia a respins acţiune preşedintei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) în 2014 şi 2015, iar Curtea de Casaţie a hotărât, în 2016, că limitele libertăţii de exprimare au fost depăşite şi a dispus un al treilea proces. În 2017, Curtea de Apel a respins din nou acţiunea.

În hotărârea publicată vineri, magistraţii de rang înalt subliniază contextul – caricatura a fost arătată de Laurent Ruquier ”împreună cu alte afişe care parodiază fiecare dintre candidaţii în alegerile prezidenţiale, într-o emisiune polemică ce se pretează la o revista presei, menţionându-se în mod expres că aceste afişe provin dintr-o publicaţie satirică şi care prezintă ele însele un caracter polemic”.

Curtea de Casaţie a căutat ”echilibrul corect” între dreptul la respectarea vieţii private şi dreptul la libertatea de exprimare.

Magistraţii au îndepărtat noţiunea de ”demnitatea persoanei umane” avansate de Curtea de Casaţie atunci când s-a pronunţat în 2016.

În acest caz, demnitatea nu poate fi evocată în vederea limitării libertăţii de exprimare – ea ”nu va fi erijată în fundament autonom al unor restricţii ale libertăţii de exprimare”, scriu ei în hotărârea lor.

”Suntem încântaţi” de această hotărâre, a declarat pentru AFP avocatul lui Laurent Ruquier, Jean Ennochi. Această procedură a fost lansată în urmă cu şapte ani. ”Cazul s-a închis”, s-a felicitat avocatul.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă