13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCutremur cu magnitudinea 7, în insula indoneziană Lombok

Cutremur cu magnitudinea 7, în insula indoneziană Lombok

Seismul de duminică a avut loc la zece kilometri adâncime, a precizat USGS.

El a fost urmat de două replici, între care una cu magnitidinea 5,4.

Epicentrul s-a situat în mare, la 18 kilometri nord-vest de Lombok, departe de principalele locuri frecventate de turişti în sudul şi vestul insulei.

Un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a situaţiilor de catastrofă, Sutopo Purwo Nugroho, a anunţat că numeroase clădiri au fost avariate la Mataram, principalul oraş de pe Insula Lombok..

”Este vorba în cea mai mare parte de clădiri construite cu materiale puţin solide”, a precizat el.

Autorităţile au lansat o alertă de tsunami, pe care au ridicat-o ulterior.

Locuitori din Mataram, principalul oraş de pe Lombok, vorbesc despre un cutremut puternic, care i-a scos pe rezidenţi în stradă, a întrerupt alimentarea cu electricitate şi a antrenat evacuarea pacienţilor de la principalul spital din oraş.

”Toată lumea a ieşit imediat din case, toată lumea s-a panicat”, a declarat pentru AFP Iman, un locuitor din Mataram.

În urmă cu o săptămână, un cutremur cu magnitudinea 6,4, dar mult mai puţin profund, s-a soldat cu 17 morţi şi a distrus sute de clădiri pe insulă. El a provocat alunecări de teren şi a blocat drumeţi pe trasee montane pe insulă.

Indonezia se situează pe faimoasa ”Centură de Foc” a Pacificului, unde plăcile tectonice se suprapun şi unde au loc multe erupţii vulcanice şi cutremure.

În 2004, un tsunami cauzat de un seism submarin cu magnitudinea 9,3, în largul Insulei Sumatra, în vestul Indoneziei, s-a soldat cu 220.000 de morţi în ţările de pe ţărmurile Oceanului Indian, dintre care 168.000 în Indonezia.

 

Cutremure mari produse în 2018

29 iulie 2018 – 17 oameni au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 care a lovit insula Lombok din Indonezia. Zeci de locuinţe şi alte clădiri au fost avariate. Agenţia geofizică şi meteorologică indoneziană a anunţat că epicentrul a fost stabilit la 47 de km nord-est de Mataram, capitala provinciei, la adâncimea de 24 de km.
15 iulie 2018 – Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la 15 iulie 2018, în apropierea coastei Yemenului, fără a se înregistra victime sau pagube materiale. Epicentrul seismului s-a aflat la 213 kilometri nord-vest de insula Socotra, în Golful Aden. Autorităţile nu au emis alertă de tsunami.

13 iulie 2018 – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la 72 kilometri nord-nord-vest de localitatea Isangel din Vanuatu o ţară insulară din Oceanul Pacific. Epicentrul a fost stabilit la o adâncime de 169,16 kilometri. În urma seismului autorităţile nu au raportat daune materiale sau victime şi nu a fost emisă alertă de tsunami.

18 iunie 2018 – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în apropiere de Osaka, la o adâncime de 15,4 kilometri. Epicentrul seismului a fost localizat la nordul oraşului Osaka, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze care a revizuit magnitudinea cutremurului la 6,1, după ce iniţial o stabilise la 5,9. Cinci persoane au murit şi circa 400 au fost rănite şi a fost întreruptă activitatea fabricilor dintr-o importantă zonă industrială, din centrul ţării.

4 mai 2018 – Un seism cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt în ziua anterioară, provocând evacuarea a 1.700 de oameni, transmite EFE. Cutremurul s-a produs la 5 km adâncime, la ora locală 12,32, iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates. Seismul a fost precedat de numeroase alte mişcări telurice, între care una de 5,4 grade, înregistrată cu o oră înainte. Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenţă.

26 februarie 2018 – Un puternic seism cu magnitudinea 7,5 s-a produs în Papua Noua Guinee, potrivit USGS (US Geological Survey, serviciul de monitorizare geologică din SUA), citat de DPA şi Reuters. USGS a localizat epicentrul seismului la 90 de km sud de Porgera, în provincia muntoasă Enga, la o adâncime de 35 km. Nu a fost emisă alertă de tsunami. Autorităţile au trimis soldaţi şi salvatori în zonele afectate. Unele clădiri au fost avariate în Porgera, zonă de asemenea afectată de întreruperi în alimentarea cu energie electrică. ExxonMobil PNG a precizat că unele instalaţii de la uzina sa de exploatare a gazelor de la Hides, în provincia Hela, învecinată cu Southern Highlands, au fost avariate, dar că angajaţii sunt în afara pericolului. Compania australiană Oil Search a anunţat de asemenea că suspendă operaţiunile în zonă până la evaluarea pagubelor.
6 februarie 2018 – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în estul Taiwanului, provocând prăbuşirea unui hotel şi impunând închiderea unei autostrăzi din apropiere. Seismul s-a produs la 18,3 km nord de Hualien, la o adâncime de 10 km, conform Biroului central de meteorologie din Taiwan. Cutremurul, înregistrat la ora locală 23.50 (15.50 GMT), a fost resimţit şi în alte regiuni ale ţării şi a urmat unei serii de cutremure minore care au avut loc în ultimele zile. În urma seismului 9 persoane şi-au pierdut viaţa şi 266 de persoane au fost rănite şi 60 date dispărute. În Hualien, aproape 500 de persoane au fost trimise în adăposturi temporare. 1.800 de gospodării au rămas fără curent electric, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă în 40.000 de clădiri. Traficul pe căile principale de acces a fost întrerupt, iar maşinile nu au mai putut circula pe unele poduri.

14 ianuarie 2018 – Două persoane au murit, 20 au fost rănite şi alte 17 au fost date dispărute după prăbuşirea unei mine, potrivit Apărării Civile din Peru, în urma unui seism cu magnitudinea de 7,3 care s-a produs în Peru. Seismul, care a fost resimţit până în capitala ţării, Lima, s-a produs la ora locală 04.18 (09.18 GMT). Epicentrul său a fost localizat la 31 de kilometri sud-est faţă de Acari, o localitate de pe litoralul pacific, situată în regiunea Arequipa, la aproximativ 500 de kilometri sud faţă de capitala ţării, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite. Institutul de Geofizică din Peru a declarat că epicentrul seismului a fost localizat în largul coastelor peruane, la o distanţă de 56 de kilometri faţă de localitatea Lomas. Cutremurul a fost resimţit şi în nordul statului Chile.
12 ianuarie 2018 – Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost înregistrat într-o regiune izolată din centrul Myanmarului. Cutremurul a avut loc la 40 de kilometri vest de oraşul Pyu, în regiunea Bago. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi a fost urmat de trei replici de intensitate mai mică. 

Sursă statistică – Agerpres

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă