19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalDaniel Hale a fost condamnat la 45 de luni de închisoare pentru...

Daniel Hale a fost condamnat la 45 de luni de închisoare pentru scurgere de informații

Daniel Hale a fost condamnat la 45 de luni de la închisoare, în ciuda încercării procurorilor de a obține pedeapsa maximă de 11 ani, pentru scurgere de informații a unui număr de documente guvernamentale care expunea funcționarea interioară și costurile civile severe ale programului de drone al armatei SUA. Acesta a pledat vinovat în fața Instanței din Alexandria, Virginia, susținând către judecător că „este necesar să disipăm minciuna că războiul cu drone ne păstrează în siguranță, că viața noastră valorează mai mult decât a lor.” Condamnarea lui Hale este văzută ca o victorie pentru guvernul SUA într-o represiune continuă a scurgerilor de securitate națională, care de-a lungul timpului a cuprins mai multe administrații prezidențiale.

Fostul analist de informații a fost arestat în anul 2019 și judecat de un mare juriu american, fiind pus în fața unei serii de acuzații legate de divulgarea neautorizată a informațiilor naționale de apărare și informații și a furtului de proprietăți guvernamentale. Ba mai mult, acesta a divulgat și informații legate de cât de des sunt ucise persoanele care nu sunt ținte a unor greve cu drone orchestrate de guvern, fiind vorba despre civili nevinovați. În timpul celor 2 ani de proces, s-a sugerat foarte mult faptul că The Intercept a fost destinatarul dezvăluirilor lui Hale. Betsy Reed, redactorul-șef al interceptării, a declarat printr-un comunicat că „ Daniel Hale va petrece ani de închisoare pentru scurgerea documentelor pe care guvernul le-a sugerat că au fost publicate de The Intercept.”, iar „aceste documente au dezvăluit adevărul despre războiul secret, asasini ai guvernului american și inclusiv uciderea civililor care a fost mult mai răspândită decât s-a recunoscut anterior.”

Hale a fost acuzat în temeiul Legii privind spionajul și a pledat vinovat de o singură acuzație în luna martie, fiind considerată déjà o practică tot mai comună în SUA. Înainte de condamnarea sa, Daniel Hale a înaintat o scrisoare realizată de el însuși, de 11 pagini, în care și-a explicat toate acțiunile și ceea ce l-a motivat să recurgă la scurgerea de informații. Acesta și-a reamintit propria experiență în localizarea țintelor pentru atacurile cu drone americane, iar potrivit estimărilor, operațiunile americane cu drone în străinătate, efectuate atât de armată, cât și de CIA, au ucis între 9.000 și 17.000 de persoane din 2004, inclusiv până la 2.200 de copii. În scrisoarea sa, fostul analist a menționat că armata americană etichetează toate aceste persoane ucise drept „dușmani uciși în acțiuni” până la proba contrarie.

Echipa sa de avocați a declarat că Hale se simte extrem de vinovat pentru faptul că a fost complice în ceea ce el considera, de fapt, o serie de omoruri nejustificate, fiind implicat în programul cu drone, iar dezvăluirile sale au avut la bază un sentiment de datorie morală față de națiune. Procurorii au făcut tot posibilul pentru a înlătura această imagine pe care Hale și-a făcut-o în rândul presei, iar argumentele care justificau cei 11 ani de închisoare erau bazate de divulgarea unor secrete indisponibile pentru public. Pe de altă parte, Harry P. Cooper, fost înalt oficial din CIA și expert în agenție pe materiale clasificate, care a examinat acele documentele și a oferit o declarație în cazul controversat al lui Hale, a dat o interpretare complet diferită asupra efectelor acțiunilor fostului analist. Astfel, acesta a susținut că: „ “dezvăluirea documentelor, la momentul în care au fost dezvăluite și făcute publice, nu a prezentat niciun risc substanțial de prejudiciu pentru Statele Unite sau securitatea națională”.

Hale s-a concentrat atât în scrisoarea sa, cât și în fața judecătorului, asupra victimelor politicii externe și a spus că cel mai greșit lucru, dincolo de fapta de a lua viața unui om, este să ucizi persoane fără apărare.

„Sunt aici pentru că am furat ceva ce nu a fost niciodată al meu de luat : viață umană prețioasă. Nu aș putea să trăiesc într-o lume în care oamenii se prefac că lucrurile nu se întâmplă așa. Te rog, Onorată Instanță, iartă-mă că am luat hârtii în loc de vieți omenești. Cred că este greșit să ucizi, dar este deosebit de greșit să ucizi pe cei fără apărare.”, a scris Daniel Hale.

Daniel Hale este un descendent al lui Nathan Hale, patriotul american spânzurat de britanici pentru furtul documentelor în 1776. Aflat într-o sitiație similară, fostul analist a citat din cuvintele strămoșului său în fața instanței, menționând că „singurul lui regret este că nu are decât o viață să dea țării sale, fie aici, fie în închisoare”.

În momentul pronunțării sentinței, judecătorul districtual Liam O’Grady a spus că Hale nu este urmărit penal pentru că a vorbit despre acel program cu drone care ucide oameni nevinovați, ci că ar fi putut face acest lucru fără a fura acele documente care să ateste acuzațiile sale.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă