12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Donald Trump RETRAGE Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul

VIDEO Donald Trump RETRAGE Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul

UPDATE. 21.24 Președintele Donald Trump a anunțat, marți, că SUA vor părăsi acordul cu Iranul și  că va semna un decret care să impună, din nou, sancțiuni economice împotriva regimului de la Teheran.

“După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian”, a afirmat Donald Trump.

“Această decizie face ca SUA să fie mult mai în siguranță”, a spus Trump la final.

Decizia lui Trump privind Iranul: a fi sau a nu fi război în Orientul Mijlociu

Surse, citate de cotidianul The New York Times, spun că preşedintele Donald Trump i-ar fi transmis deja omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, că a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Donald Trump, îşi va anunţa marţi seara, în jurul orei 21.00, ora României, decizia oficială cu privire la ieșirea din acordul nuclear cu Iranul.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în acord cu Casa Albă, a ținut un discurs adresat națiunii în care a arătat că Iranul și-a păstrat datele programului nuclear militar și este posibil ca acesta să fie continuat în secret.

Națiunea se aștepta la un fel de declarație de război, după modul dramatic în care își anunțase discursul, însă abia la câteva ore după eveniment Legislativul israelian a votat o lege conform căreia, în cazuri extreme, premierul israelian și ministrul Apărării pot declara război fără alte aprobări. Ușa rămâne deschisă.

Opțiunile lui Trump

Atât SUA, cât și Israelul au anunțat că vor face totul pentru a stopa expansiunea militară a Iranului în regiune, în special în Siria, unde poate desfășura programe nucleare și chimice sau de unde poate efectua atacuri asupra  țărilor vecine.

Ieșirea SUA din acord ar putea atrage un conflict deschis între o coaliție SUA-Franța-Marea Britanie-Israel-Arabia Saudită și Iran, cu milițiile șiite sponsorizate de Teheran, ce acționează în Siria și Irak.

Ce poziție va avea Rusia, aliată cu Iranul în Siria, în sprijinul lui Bashar al-Assad, rămâne de văzut, după vizita premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care începe miercuri la Moscova.

O opțiune pe care o are Trump este să impună un nou val de sancțiuni asupra Băncii Centrale și a exportului de petrol, continuând discuțiile cu Germania, Franța și Marea Britanie pentru amendamente la acord, care să nu permită reluarea programului nuclear. Iranul a anunțat în avans că nu va accepta niciun amendament.

O altă opțiune este să nu renunțe la sancțiuni și să introducă penalități în caz că se dovedește că Teheranul a încălcat sancțiunile, încercând să ajungă la o linie comună cu aliații europeni.

O a treia opțiune este ca Trump să nu renunțe la sancțiuni, acuzând Iranul că a încălcat acordul, citând dezvăluirile premierului israelian, de care avea cunoștință înainte de a fi prezentate și a existat zvonul că SUA au insistat pentru „discursul adresat națiunii”, ca un „preambul”. 

În acest caz, SUA vor recurge la un mecanism prevăzut în acord, de întoarcere a sancțiunilor ONU asupra Iranului. Ceea ce înseamnă că Teheranul ar avea probleme în a mai finanța „aventuri militare externe”.

Mii de avioane de luptă, la baze din jurul Siriei

Imediat ce Casa Albă a anunțat că președintele își va anunța decizia, moneda iraniană, rialul, a atins un nou record de scădere față de dolar, anunțând un haos economic în caz că SUA se retrag din acord.

Pe de altă parte, au fost raportate mișcări de trupe occidentale în Orientul Mijlociu în ultimele 48 de ore.

Forțe americane, franceze și britanice au fost suplimentate și desfășurate în țări vecine cu Siria, unde Iranul are baze militare. Avioane de recunoaștere și drone supraveghează desfășurările militare de-a lungul frontierelor Siriei și Libanului, ca și în Mediterana.

Marea Britanie și-a transferat un alt escadron de avioane Typhoon la baze din Orientul Mijlociu, iar Franța a adăugat 2.000 de avioane Rafale și Mirage la cele deja existente. 

Vizita premierului israelian la Moscova, unde a fost invitat de Putin să asiste la parada de Ziua Victoriei asupra naziștilor, este posibil să se producă în contextul în care un ordin de atac asupra pozițiilor iraniene și a pozițiilor milițiilor Hezbollah în Siria să fi fost deja dat.  

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă