3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalDeflagrație în Beirut: peste 80 de oameni au murit și mai mult...

Deflagrație în Beirut: peste 80 de oameni au murit și mai mult de 4000 au fost răniți

Peste 80 de oameni au fost uciși, cadavrele lor fiind îngropate sub tone de moloz, și mai mult de 4000 de persoane au fost rănite, spun oficialii. Factorul care a provocat explozia nu a fost încă elucidat. Deflagrația a lovit regiunea cu forța unui cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter, în conformitate cu centrul de seismologie GFZ din Germania, care a fost simțit până la Cipru, la peste 200 de kilometri depărtare, peste Marea Mediterană. Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut, explozia provocând victime şi daune fără precedent în capitala libaneză. Evenimentul devastator a copleșit o țară care se luptă atât cu pandemia coronavirusului, cât și cu propria criză economico – financiară severă.
După câteva ore de la explozie, ambulanțele din întreaga țara au intervenit pentru a transporta răniții către unitățile medicale. Spitalele s-au umplut rapid dincolo de capacitate, făcând apeluri publice pentru furnizarea de sânge și de generatoare electrice. Peisajul a căpătat nuanțe apocaliptice în Beirut, după explozie, zeci de clădiri fiind demolate, mașinile fiind răsturnate de suflul dezastrului chiar și la kilometri distanță de locul producerii acestuia, și mii de oameni fiind răniți pe stradă sau în locuințe. Câteva dintre spitalele din Beirut au fost avariate în explozie, cel mai afectat fiind spitalul universitar St. George din cartierul Achrafieh din Beirut, acolo unde persoanele rănite au ajuns în ambulanțe, în mașinile personale și pe jos. Explozia a cauzat pagube majore în interiorul clădirii și a oprit alimentarea cu energie electrică. Zeci de răniți au fost tratați la fața locului, pe stradă, pe tărgi și scaune cu rotile.

Explozii în lanț cauzate de depozitarea neconformă a azotatului de amoniu

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a izbucnit în lacrimi în timp ce a vizitat locul dezastrului, exclamând: „Beirut este un oraș devastat”. Premierul Hassan Diab a promis că „cei responsabili vor plăti”. Ministrul de Interne, Mohammed Fahmi, a fost primul oficial care a declarat pentru un post de televiziune local că explozia a fost cauzată de detonarea a peste 2.750 de tone de azotat de amoniu care au fost depozitate impropriu într-un depozit de pe doc, de la momentul confiscării unui transport de marfă în 2014. Martorii oculari au confirmat imediat varianta oficială, raportând că a văzut un nor portocaliu precum cel care apare atunci când gazul toxic de dioxid de azot este eliberat după o explozie care implică nitrați.

Înregistrările video au arătat ceea ce inițial părea a fi un incendiu care a izbucnit în apropierea depozitului de azotat, iar posturile TV locale au anunțat că focul ar fi cuprins chiar și un depozit de artificii. Unul dintre angajații portuari, Charbel Haj, a declarat că deflagrația a fost precedată de o succesiune de explozii mai mici, în vecinătatea depozitului, ulterior având loc deflagrația devastatoare.

Suport internațional. Implicarea Israelului, dezmințită de oficialii guvernamentali

Evenimentul s-a produs pe fondul tensiunilor și a confruntărilor în curs de desfășurare dintre Israel și grupul militar Hezbollah de la granița de sud a Libanului. Mai mulți rezidenți libanezi au anunțat că au auzit zgomotul specific al unui survol aerian chiar înainte de explozie, alimentând zvonurile unui atac, deși zborurile militare israeliene de supraveghere sunt comune în Liban.
Un oficial guvernamental israelian a declarat sub anonimat, deoarece nu a fost autorizat să discute problema în sine cu mass-media, că Israelul „nu are nimic de-a face” cu explozia. Mai mult decât atât, guvernul israelian a oferit asistență de urgență prin intermediari internaționali în cazul dezastrului din Beirut.
Președintele Donald Trump a declarat că SUA „este pregătit să asiste Libanul”, iar secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și-a exprimat „cele mai sincere condoleanțe”. “Echipa noastră din Beirut mi-a raportat daunele mari aduse unui oraș și unui popor pe care le îndrăgesc, o provocare suplimentară într-o perioadă de criză deja profundă”, a spus Pompeo într-un comunicat.
Explozia a fost fără precedent chiar și pentru un oraș care a cunoscut un război civil de 15 ani, atentate sinucigașe, bombardamente ale Israelului și asasinate politice. Unul dintre cei mai buni experți în explozibili din Israel, Boaz Hayoun, creditează, totuși, varianta conform căreia artificiile ar fi putut fi factorul declanșator al exploziei. “Înainte de marea deflagrație, în centrul focului, se pot vedea scântei, se pot auzi sunete similare cu cele pe care le produc floricelele de porumb. Acesta este un comportament specific aprinderii artificiilor”, a spus Hayoun, proprietarul grupului Tamar, care lucrează îndeaproape cu guvernul israelian în probleme de siguranță și certificare care implică explozivi.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă