6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDegringoladă în lumea „regilor“ petrolului

Degringoladă în lumea „regilor“ petrolului

 

Cursul petrolului a înregistrat o creștere  în cursul schimburilor europene de luni (atingând 63 de dolari barilul,  față de 50 dolari în decembrie), reușind să atenueze pierderile din ajun, dar pentru Neil Wilson, analist la Markets.com, „posibilitățile creșterii sunt limitate” de negocierile chino-americane și de slaba creștere mondială care apasă asupra cererii, de o parte, și de oferta americană abundentă, de altă parte.

Îngrijorată de scăderea prețurilor petrolului și de creșterea ofertei, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită (primul exportator mondial) și aliații săi, printre care Rusia, a convenit în decembrie reducerea aprovizionării pieței, iar în cadrul acestui acord cartelul petrolului a redus producția sa de la 1 ianuarie. În raportul lunar publicat marți, OPEC a modificat previziunile sale asupra creșterii economice mondiale pentru 2019 și a evidențiat o serie de obstacole cum  ar fi încetinirea comerțului mondial.

În Rusia, Igor Secin, președintele gigantului petrolier rus Rosneft și unul dintre aliații cei mai apropiați ai lui Vladimir Putin, i-a scris liderului de la Kremlin că pactul dintre Moscova și OPEC privind reducerea producției petroliere ar fi în interesul Statelor Unite. Scrisoarea nu precizează dacă acordul – încheiat în 2017 între OPEC și alți mari producători de petrol, între care Rusia, destinat reducerii producției lor – va fi prelungit sau nu, dar Secin a făcut cunoscut înalților responsabili ruși implicați în politica energetică faptul că dorește sfârșitul pactului.  Dar Putin consideră acordul încheiat cu OPEC ca făcând parte dintr-un puzzle mult mai vast, ce implică și un dialog cu șeful cartelului, Arabia Saudită, asupra Siriei și a altor probleme geopolitice.

Rusia și Arabia Saudită sunt divizate în ce privește modul de partajare a reducerilor producției și OPEC și partenerii se vor reuni la Viena în aprilie pentru a decide dacă politica de reducere a producției va fi menținută sau modificată. Analiștii arată că o retragere a Rusiei din acest acord va antrena o cădere vertiginoasă a prețurilor aurului negru. Situația ar putea forța Arabia Saudită să compenseze majoritatea penuriei de petrol pe piețe pentru a susține prețurile, dar Riadul a declarat că nu o va face singur. Ministrul saudit al Petrolului a anunțat deja că țara sa este incapabilă să compenseze scăderea exporturilor de petrol iranian.

În același timp, căderea prețurilor petrolului va cauza pierderi considerabile companiilor petroliere americane,  pentru că ele extrag petrol de șist, a cărui exploatare este foarte costisitoare, or SUA nu au în vedere reducerea producției lor de petrol.

 

SUA, Rusia, OPEC

Experții  și analiștii vorbesc despre o „lovitură de poker”  pe piața aurului negru care explică fluctuațiile cursurilor, de la 150 dolari barilul în 2008 la 50 dolari în decembrie 2018. Diferiți factori au contribuit la acest „contra-șoc” petrolier și o confruntare jucată în subteran a fost pierdută de Arabia Saudită, urmată – contra voinței lor – de partenerii săi din OPEC,  în favoarea rivalului american și a producătorilor de petrol de șist. De la cursa spre aurul negru din Texas la birourile somptuoase ale marilor comercianți ai planetei, între Bursa din New York și cercurile foarte închise ale puterii ruse sau saudite,  experții au prezentat ca pe un thriller această formidabilă „partidă de poker” economică și geopolitică. Ultima etapă a partidei a avut loc în 2018, când producția americană a egalat pentru prima oară producția Arabiei Saudite, în timp ce Rusia s-a apropiat de OPEC.

În plus, schimbarea anunțată de Norvegia, care a ales să mizeze pe energii alternative, prefigurează o lume a energiei amenințată de schimbările climatice, iar cererea de petrol s-ar putea diminua mai rapid decât era prevăzut.

Directorul Agenției internaționale a energiei esti-mea-ză că emergența petrolului de șist american a transformat durabil piața petrolieră. „Am intrat într-o perioadă de incertitudini fără precedent în istoria petrolului.”  În Dubai, la Forumul strategilor arabi, experții au precizat că țările din Golf, care depind puternic de petrol, vor trebui să „se obișnuiască cu un petrol ieftin”.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă