9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalDemisia lui Nazarbaiev, un joc strategic care îi asigură controlul puterii

Demisia lui Nazarbaiev, un joc strategic care îi asigură controlul puterii

Nazarbaiev, 78 ani, presupus bolnav, și-a anunțat demisia într-o alocuțiune transmisă marți seară la televiziunea de stat și a fost numit un președinte interimar în persoana președintelui Camerei superioare a Parlamentului, Kassym-Jomart Tokaiev. Analiștii consideră că nu este vorba de o retragere reală, ci de o mișcare tactică.

De ani de zile există zvonuri legate de starea sa de sănătate, Nazarbaiev lipsind uneori din țară pentru a se trata în Germania. Având în vedere puterea pe care o are în țară, toți se așteptau să moară „pe scenă”, ca vecinul său din Uzbekistan, Islam Karimov, dar demisia sa este o tranziție controlată pentru că și-a asigurat păstrarea funcțiilor oficiale în aparatul de stat și rămâne șeful principalului partid politic. Un decret din iulie trecut îi garantează un post pe viață în strategicul Consiliu al Securității și o serie de legi îi asigură imunitate judiciară în caz de demisie și menținerea puterilor oficiale în stat în calitate de „părinte al națiunii”.

Potrivit Monde, scopul lui Nazarbaiev este transmiterea puterii familiei și clanului său și acest proiect rămâne neschimbat. Miercuri, după învestire, Tokaiev a anunțat rebotezarea capitalei după prenumele celui care a condus țara 30 ani, iar fiica sa, Dariga Nazarbaieva, a fost numită președinte al Senatului.

Fost prim secretar al Partidului Comunist din Kazahstan, Nazarbaiev este produsul fostului regim sovietic. Ales președinte în 1990, a condus țara cu mână de fier în fruntea unui regim autoritar și centralizat, controlând presa și opoziția politică, îmbogățindu-și familia și un pumn de oligarhi.

Prin exporturile de hidrocarburi – țara este o putere petrolieră –  și o combinație între o economie de stat și liberalism, a reușit dezvoltarea țării și a construit o nouă capitală, Astana. Căderea cursului petrolului a aruncat țara cea mai bogată din Asia Centrală într-o stare economică precară și pentru a răspunde nemulțumirii populației Nazarbaiev a demis guvernul în februarie pentru „rezultate economice foarte slabe”.

Demisia sa marchează debutul unei tranziții potențial riscante în una din regiunile cele mai fragile din lume în plan geopolitic. Și nu trebuie uitată atenția Moscovei asupra acestui teritoriu fost sovietic. 

 

Astana se va numi Nursultan

Prima propunere a noului președinte interimar al Kazahstanului, numit după demisia surpriză a lui Nursultan Nazarbaiev, a fost să schimbe numele capitalei țării cu prenumele „Părintelui Națiunii”. Fără nicio surpriză, Parlamentul a aprobat rapid propunerea, iar Astana se va numi de acum încolo „Nursultan”, scrie AFP.

“Astana este de acum oficial redenumită”, a scris agenția de presă a statului Kazinform.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă