6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDemocrații din SUA resuscitează ”modelul Obama”: Joe Biden candidează împreună cu Kamala...

Democrații din SUA resuscitează ”modelul Obama”: Joe Biden candidează împreună cu Kamala Harris

Odată rival al lui Joe Biden, senatorul californian al patrimoniului indian-jamaican, Kamala Harris, a fost considerat mult timp prima opțiune a democraților pentru poziția secundă în cadrul unei echipe cu care să fie atacate alegerile prezidențiale. Fostul procuror general din California a cerut reforma poliției în mijlocul protestelor naționale anti-rasism din această perioadă. Doar alte două femei au fost nominalizate, în istorie, ca potențiali vicepreședinții – republicana Sarah Palin, în 2008 și democrata, în 1984. Nicio femeie de culoare nu a prins vreodată ”biletul prezidențial” al vreunuia dintre cele cele două partide politice americane principale. Joe Biden a declarat că se simte onorat să o poată nominaliza pe Kamala Harris drept partenerul său de echipă în cursa pentru președinția Statelor Unite. El a descris-o drept „o luptătoare neînfricată pentru oamenii simpli și unul dintre cei mai buni funcționari publici din țară”. Biden a remarcat colaborarea dintre Kamala Harris și regretatul său fiu, Beau, decedat în urmă cu 5 ani, în perioada în care Harris era procurorul general al Californiei: “Am fost mândru atunci și sunt mândru acum să o am ca partener în această campanie”. Harris i-a replicat candidatului democrat în aceiași termeni, considerând că ”domnul Biden poate unifica poporul american pentru că și-a petrecut întreaga viață luptând pentru acesta. Iar ca președinte, va construi o Americă care să fie în conformitate cu idealurile americanilor.
Joe Biden s-a angajat în martie să noiminalizeze o femeie pentru funcția de vicepreședinte. El s-a confruntat cu apeluri tot mai susținute pentru a alege chiar o parteneră afro-americană în ultimele luni, când națiunea a fost răscolită de tulburările sociale provocate de activiștii de culoare, segmentul respectiv de populație fiind un bloc cheie de susținători al Partidului Democrat.

Cine este Kamala Harris?

În vârstă de 55 de ani, Kamala Harris a renunțat la cursa prezidențială în decembrie, după ce a eșuat în încercarea ei de a câștiga nominalizarea democraților. Ea s-a confruntat în mod repetat cu Joe Biden în timpul dezbaterilor pentru nominalizare, criticând mai ales aprecierile sale pentru relațiile de colaborare pe care Biden le-a avit cu foști senatori care au favorizat segregarea rasială.

Joe Biden și Kamala Harris au fost adversari în alegerile primare ale democraților americani

Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, din doi părinți imigranți: o mamă născută în India și un tată născut în Jamaica. A urmat cursurile Universității Howard, descriindu-și perioada cursurilor drept intrevalul de timp cu cea mai mare încărcătură din punct de vedere al formării sale profesionale. Confortabilă cu identitatea ei etnică, Kamala Harris a declarat, în 2019, pentru Washington Post, că politicienii nu trebuie să fie încadrați în categorii pe baza culorii pielii sau a doctrinelor. După patru ani la Howard, Harris s-a licențiat în drept la Universitatea din California și și-a început cariera profesională în biroul procurorului districtual din Alameda. A devenit prim-procurorul orașului San Francisco în 2003, înainte de a fi aleasă prima femeie și prima afro-americană care a ocupat, vreodată, funcția de procuror general al Californiei, cel mai populat stat din America.
În cele aproape două mandate în funcția de procuror general, Kamala Harris și-a câștigat reputația de vedetă în ascensiune a partidului democrat, folosind acest impuls pentru propulsarea ei ca senator american de California în 2017. Kamala Harris și-a lansat candidatura pentru președinție în fața unei mulțimi de peste 20.000 de oameni în Oakland, la începutul anului trecut, dar senatoarea nu a reușit să argumenteze, de-a lungul timpului, o justificare clară pentru campania ei și a dat răspunsuri nesigure în domenii de politică cheie precum asistența medicală.
De asemenea, nu a putut să valorifice punctul clar al candidaturii sale: spectacole de dezbatere care au demonstrat abilitățile sale de procuror, adesea situându-l pe domnul Biden în linia atacului.

Republicanii critică nominalizarea democratei Kamala Harris

Președintele Trump a declarat reporterilor că propunerea democraților pentru vicepreședinte este o persoană care ”a spus multe neadevăruri”. “S-a descurcat foarte, foarte slab în alegerile primare, după cum știți și de aceea am fost puțin surprins că a ales-o”, a adăugat președintele Statelor Unite. Donald Trump a mai spus că senatoarea Harris a fost „foarte, foarte obraznică” și „a avut o atitudine oribilă” față de Joe Biden în timpul dezbaterilor democrate pentru nominalizarea candidatului la prezidențiale. “Era foarte lipsită de respect față de Joe Biden și, în aceste condiții, cred că este greu să alegi pe cineva care are o astfel de atitudine”, a mai precizat șeful administrației americane.

Adversarii politici ai lui Trump vor să capitalizeze nemulțumirea participanților la protestele americane

Echipa de comunicare a campaniei lui Donald Trump este de părere că alegerea partenerului de conducere a fost dovada că Joe Biden este, de fapt, „o coajă goală care este umplută cu agenda extremă a radicalilor din stânga”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă