13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDeputaţii francezi au adoptat legea privind restaurarea catedralei Notre-Dame

Deputaţii francezi au adoptat legea privind restaurarea catedralei Notre-Dame

Proiectul, ce are drept scop reglementarea donaţiilor pentru reconstrucţia şi desfăşurarea lucrărilor complexe la catedrală, a fost adoptat după treisprezece ore de dezbateri. Documentul va fi trimis Senatului pentru o examinare prevăzută pentru data de 27 mai.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca edificiul să fie restaurat în cinci ani. Opoziţia a denunţat un obiectiv nerealist, motivat mai ales de Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

În condiţiile unor donaţii şi promisiuni de donaţii din partea unor persoane particulare, întreprinderi sau colectivităţi – până acum a fost evocată suma de un miliard de euro -, guvernul a prevăzut înscrierea în lege a unor măsuri de gestiune şi control.

Textul de lege prevede deschiderea unei subscripţii naţionale, cu data de 16 aprilie, şi prevede că ansamblul donaţiilor vor fi vărsate statului sau unei instituţii publice.

Donatorii particulari vor putea beneficia de o reducere a impozitelor de 75 % în limita a 1.000 de euro.

Ministrul francez al culturii, Franck Riester, a reafirmat că ansamblul donaţiilor ”vor merge doar şi integral la (restaurarea) Notre-Dame”, dar a reamintit că ”nu a fost estimat în cifre costul total al lucrărilor”. Diverse estimări evaluează costul total între 600 de milioane şi 700 de milioane de euro.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă