13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalDescoperirea tezaurului faraonic: „Mai sunt multe de găsit”

Descoperirea tezaurului faraonic: „Mai sunt multe de găsit”

 

FOTO Arheologii inspectează o mumie, înfășurată într-un giulgiu funerar împodobit cu hieroglife viu colorate, găsit alături de peste 100 de sarcofage la Saqqara lângă Cairo

Un vast sit de deșert la periferia sudică a Cairoului, necropola egipteană Saqqara este unul dintre cele mai bogate situri faraonice din țară, cu monumente spectaculoase, cum ar fi cea mai veche piramidă cunoscută din istoria egipteană, precum și mormintele regilor, înalții oficiali și animale sacre.

După o serie de descoperiri din acest an, egiptologii spun că situl vechi de 5.000 de ani nu a cedat toate comorile sale și mai rămân multe de descoperit.

Sicrie mari, vechi, sigilate și pictate cu scene viu colorate, încă intacte și conținând mumii bine conservate și neatinse de la înmormântare cu milenii în urmă au fost descoperite în octombrie:

“Ceea ce vedem deasupra solului este nu mai mult de 40% din ceea ce există sub pământ”, a declarat Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem pentru Antichități, care a condus echipele egiptene care au făcut ultimele descoperiri.

„Saqqara este foarte bogată și mai sunt multe de găsit. Cred că putem lucra la asta încă o sută de ani. ”


Foto:Necropola Saqqara a fost folosită ca cimitir de milenii. Este locul piramidei treptelor regelui Zoser, prima clădire de piatră din istoria Egiptului © Amr Nabil / AP

Nu departe de piramidele din Giza și adiacente vechii capitale Memphis, Saqqara a fost folosită ca cimitir timp de milenii.

Regele Zoser, care a condus acum mai bine de 4.600 de ani, și-a construit piramida treptelor acolo și rămâne un punct de reper care se ridică deasupra sitului. Este cea mai veche piramidă și prima clădire din piatră cunoscută în istoria egipteană.

„Odată ce Zoser a fost îngropat acolo, Saqqara a devenit și mai important, deoarece exista un motiv mai mare pentru care oamenii să aleagă să fie îngropați acolo pentru a beneficia de binecuvântările regelui”, a spus Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo. „A rămas un cimitir până în secolul al VIII-lea d.Hr.”

Waziri subliniază descoperirile arheologice remarcabile din Saqqara în ultimii doi ani, inclusiv mormântul decorat al lui Wahte, un preot care a trăit în secolul 25 î.Hr., cache-uri de statui aurite și descoperiri neobișnuite, cum ar fi un scarabeu mumificat și un pui de leu îmbălsămat.

Sicriele recent descoperite datează de la ceea ce se numește Perioada târzie de la aproximativ 664 î.Hr. iar unele sunt din dinastia Ptolemaică ulterioară care a domnit până la moartea Cleopatrei, ultima sa regină, în 30 î.Hr.


FOTO: Arheologii curăță statui și măști funerare găsite la Saqqara © Ahmed Hasan / AFP

Decorațiile de pe unele sicrie, a spus Waziri, în special cele dintre cele circa 100 anunțate în noiembrie, sugerează că aparțin unor înalți oficiali și personalități înalte.

Într-un an în care pandemia a decimat industria turistică a Egiptului, oficialii au sărbătorit noile descoperiri cu evenimente mari, invitând diplomați și mass-media să pună în valoare bogățiile țării.

Sicriurile vor fi expuse la o serie de noi muzee, inclusiv unul în stațiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roșie și în imensul Muzeul Marelui Egiptean din Cairo care urmează să fie deschis în 2021. Sosirile de turiști în Egipt în 2020 au scăzut la 3milioane , mai puțin de un sfert din recordul de 13 milioane care au vizitat anul anterior, conform cifrelor oficiale.

O emisiune de televiziune din ultimele zile a arătat că Waziri a fost coborât într-un alt puț funerar din care sicriele nu au fost scoase. Apar îngrămădite în straturi în jurul lui, acoperite de praf vechi de milenii, pe care îl folosește cu o pensulă pentru a-și dezvălui decorațiunile colorate.

Zahi Hawass, un renumit arheolog egiptean care lucrează la o altă săpătură în Saqqara, se așteaptă să anunțe noi descoperiri la începutul anului 2021. Și acestea sunt sicrie, dar de data aceasta din Noul Regat – și, prin urmare, o epocă chiar mai veche decât artefactele descoperite în ultimele luni. „Saqqara a fost un teren favorit al regilor”, a spus el. „Tutankhamon a trăit și a murit aici.”

Mormintele au fost găsite într-o parte din Saqqara numită Bubasteion, care a inclus odată un complex de temple dedicat lui Bastet, o zeiță a dragostei, frumuseții și maternității descrisă sub forma unei pisici. Depozitele de sicrie ar putea contribui enorm la înțelegerea noastră a vechilor egipteni, a argumentat dna Ikram.

„Dacă ne uităm la conținut în totalitate și comparăm textele de pe sicrie, am putea spune dacă oamenii din interior sunt înrudiți conform liniilor genealogice, a comerțului și a asociației preoțești ”, a spus ea.

„Putem afla, de asemenea, despre fabricarea sicriului, credințele împărtășite și dacă acestea au fost legate de cultul lui Bastet. Este excelent că cercetătorii calificați au șansa de a examina materialul și, cel mai important, de a-l publica. ”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă