16 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Dispute între statele UE: S-a stabilit data alegerilor europarlamentare

Data, propusă de Parlamentul European (PE), urmează să fie supusă unor aprobări finale, însă este puţin probabil să fie schimbată. Aceasta era stabilită pe 9 iunie, însă multe state s-au opus, din cauză că este vorba despre weekendul liber de Rusalii.

Cum alte ţări votează în mod tradiţional în alte zile decât duminica, alegeri urmează să fie organizate de miercuri, 23 mai, şi până duminică, 26 mai.

Această dată scurtează cu două săptămâni orice marjă de manevră a Marii Britanii în vederea ieşirii din Uniunea Europeană (UE) pe 29 martie.

Eurodeputaţii şi guvernele europene au apreciat că organizarea alegerilor în perioada în care Marea Britanie este în continuare stat membru UE ar fi fost o întreprindere complexă din punct de vedere juridic, presupunând că Londra nu doreşte să organizeze acest scrutin înainte să părăsească Uniunea.

Marea Britanie va pierde cele 73 de mandate în PE, iar o treime din ele vor fi redistribuite altor ţări.

Grupurile politice europene pregătesc deja alegerile parlamentare, îngrijorate că prezenţa la urne ar putea să fie slabă ca în 2014, şi de ascensiunea politicienilor antieuropeni.

Ele exercită de asemena presiuni asupra guvernelor ca un candidat al partidului care va obţine victoria în alegeri să fie nominalizat la conducerea Comisiei Europene (CE), în locul lui Jean-Claude Juncker.

Lideri la nivel naţional se opun însă acestor presiuni, insistând că ar trebui să fie liberi să nominalizeze pe cine vor ei.

Ultima oră
Pe aceeași temă