30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump a aprobat transferul de putere către Biden promițând continuare bătăliilor...

Donald Trump a aprobat transferul de putere către Biden promițând continuare bătăliilor legale

Donald Trump a declarat luni că administrația sa va începe să coopereze cu echipa de tranziție a lui Joe Biden.Declarația sa a venit după ce un consiliu din Michigan a certificat rezultatele alegerilor statului și senatorii republicani, împreună cu liderii de afaceri, i-au cerut lui Trump să înceapă tranziția.
 
Donald Trump a declarat pe Twitter că a recomandat Administrației Serviciilor Generale  (GSA), agenția care furnizează resurse de tranziție, „să facă ceea ce trebuie făcut cu privire la protocoalele inițiale”.
 
Președintele a adăugat că „i-am spus echipei mele să facă același lucru”, spunând că este „în interesul țării noastre”.
 
Donald Trump a depus un efort fără precedent pentru a contesta rezultatele alegerilor prin litigii și criticând în mod deschis oficialii electorali de stat.
 
Administratorul GSA, Emily Murphy, numită de Trump, a declarat luni într-o scrisoare adresată lui Biden că eliberează fonduri pentru tranziția sa.
 
Campania Biden a declarat că decizia este „un pas necesar pentru a începe abordarea provocărilor cu care se confruntă națiunea noastră, inclusiv punerea sub control a pandemiei și economia noastră pe drumul cel bun”.
 
Senatorii republicani începuseră în ultimele zile să-i ceară lui Trump să înceapă tranziția, inclusiv Rob Portman din Ohio, Lamar Alexander din Tennessee și Shelley Moore Capito din Virginia de Vest luni.
 
Domnul Portman a spus că „nu există nicio dovadă în prezent cu privire la orice fraudă pe scară largă sau nereguli care ar schimba rezultatul în orice stat” și a solicitat începerea procesului de tranziție. Capito a emis un apel similar, spunând că nu există „niciun indiciu” de fraudă suficient pentru a modifica rezultatul.
 
Alexander, care se retrage după acest an, i-a cerut lui Trump să „pună țara pe primul loc”, adăugând: „Când vă aflați în viața publică, oamenii își amintesc ultimul lucru pe care îl faceți”.
 
 
 
 
Trump s-a confruntat, de asemenea, cu impulsionări din ce în ce mai mari din partea liderilor de afaceri din SUA, inclusiv într-o scrisoare de luni semnată de Larry Fink de la BlackRock, David Solomon de la Goldman Sachs și de peste 160 de alți directori. Scrisoarea, organizată de parteneriatul non-profit pentru New York, avertiza că întârzierile la tranziție amenință răspunsul SUA la pandemia de coronavirus.
 
Business Roundtable, un grup de lobby pentru multe dintre cele mai mari companii din SUA, a salutat ulterior anunțul GSA, spunând că va oferi echipei lui Biden „acces la resursele critice care sunt necesare pentru a face față pandemiei, a reconstrui economia SUA și a aborda alte probleme urgente, din prima zi. ”
 
În Michigan, un consiliu bipartisan de patru persoane i-a dat lovitura lui Trump, deoarece a certificat marja de peste 150.000 de voturi prin care Biden a câștigat statul cheie.
 
Consiliul de administrație, care trebuie să aprobe rezultatele alegerilor, fusese una dintre cele mai bune speranțe ale președintelui de a deraia procesul electoral. Un impas ar fi dus la litigii sau, în circumstanțe extreme, la intervenția legislativului controlat de republicani.
 
Cu toate acestea, vicepreședintele republican al consiliului de coliziuni din Michigan, Aaron Van Langevelde, a votat luni cu doi democrați să aprobe rezultatele statului. Un al doilea republican, Norman Shinkle, s-a abținut.
 
„După cum a spus odată John Adams, noi suntem un guvern al legilor, nu bărbați, iar acest consiliu trebuie să adere la acest principiu astăzi aici”, a declarat Van Langevelde, explicând că legea din Michigan nu i-a acordat nicio discreție să voteze altfel.
 
Reuniunea consilierilor de stat a fost diferită de oricare din istoria Michiganului. Consiliul de stat al colportorilor a certificat întotdeauna rezultatele prezidențiale în unanimitate și cu puțină fanfară.
 
Dar miza a fost ridicată de scurtul blocaj al unui consiliu similar la nivel de județ săptămâna trecută și de presiunea evidentă pe care Trump a pus-o pe oficialii de stat din Michigan și din alte părți.
 
Aproximativ 30.000 de persoane s-au conectat la fluxul live și sute de cetățeni din Michigan au vorbit la ședință, mulți dintre ei îndemnând consiliul să certifice rezultatele sale.
 
Echipa lui Trump a respins luni certificările ca „pur și simplu un pas procedural” și a spus că va continua să conteste rezultatele. În zilele de după scrutinul din 3 noiembrie, oficialii campaniei au susținut faptul că votul nu a fost certificat pentru a argumenta că alegerile nu s-au terminat.
 
În Pennsylvania, Curtea Supremă de stat i-a dat lui Trump o altă înfrângere, respingând litigiul său cu privire la 8.329 voturi în Philadelphia. Județele din Pennsylvania s-au confruntat cu un termen limită până luni pentru a-și certifica rezultatele către oficialii de stat, deși un număr mic pare să rateze acest termen. Trump a pierdut sâmbătă un caz care a încercat să blocheze procesul de certificare, dar campania președintelui a făcut apel.
 
Georgia, unde oficialii republicani au certificat victoria lui Biden săptămâna trecută, va începe marți o renumărare cerută de campania Trump. Dar aceasta nu se așteaptă să modifice rezultatul. O numărătoare manuală deja finalizată nu a modificat semnificativ marja de victorie a lui Biden în stat, deși Trump a mai primit circa 900 de voturi.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă