10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump a câștigat o primă bătălie: Reforma fiscală a fost aprobată...

Donald Trump a câștigat o primă bătălie: Reforma fiscală a fost aprobată de către Senat

Considerat de către republicani ca „cel mai ambiţios plan fiscal din ultimele trei decenii”, reforma este criticată de democrați ca nefiind altceva decât un nou ajutor acordat bogaţilor.

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat pe 16 noiembrie planul fiscal propus de Administraţia Donald Trump, ce introduce patru cote de impozitare pentru persoanele fizice. Trump a propus cote de impozitare cuprinse între 12% şi 35%.

În prezent, în SUA sunt şapte cote de impozitare în funcţie de venituri, cuprinse între 10% şi 39,6%. Cel mai mult vor beneficia companiile, ale căror impozite vor scădea de la 35% la 20%. Şi contribuabilii vor observa reduceri de impozite, însă mult mai modeste şi aplicate progresiv în următorii 10 ani.

Versiunea adoptată în Senat va trebui să ajungă la procedura de mediere. Ulterior, textul de lege va trebui aprobat din nou de Camera Reprezentanţilor şi de Senat înainte de a fi promulgat de preşedintele Donald Trump.

Experţii spun că aceste reduceri vor adăuga încă o mie de miliarde de dolari la datoria publică a Statelor Unite. Mai mult, reforma fiscală a Administrației Trump va afecta grav sistemul medical „Obamacare”, atât de criticat de președintele american în funcție.

Proiectul de lege elimină obligativitatea deţinerii de asigurări medicale, situaţie care va conduce la diminuarea contribuţiilor tinerilor şi persoanelor sănătoase, cu efectul creşterii preţurilor poliţelor de asigurare medicală pentru restul populaţiei.

Potrivit specialiştilor, preşedintele Donald Trump ar putea reuşi în acest fel să creeze dezechilibre puternice în sistemul medical instituit de predecesorul său, Barack Obama, prin Legea serviciilor medicale accesibile.

Donald Trump a salutat adoptarea proiectului fiscal de către Senat, exprimând speranţa că planul de reformă în forma definitivă va fi disponibil de Crăciun.

„Am mai făcut un pas spre oferirea unor reduceri masive familiilor care muncesc”, a scris  Donald Trump prin Twitter.

„Mulţumiri speciale liderului majorităţii din Senat, Mitch McConnell, şi preşedintelui interimar al Senatului, Orrin Hatch, pentru facilitarea aprobării proiectului nostru. Aştept să promulg proiectul până de Crăciun!”, a afirmat Donald Trump.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă