21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump a păstrat la limită Ohio pentru republicani

Donald Trump a păstrat la limită Ohio pentru republicani

Donald Trump a ținut un discurs sâmbătă pentru a-l susţine pe candidatul partidului Troy Balderson şi ulterior a publicat mai multe postări în favoarea acestuia.

„Discursul meu de sâmbătă seară a avut un mare revers pozitiv. Acum Troy câştigă o mare victorie într-o perioadă dificilă a anului pentru alegeri“, a postat Trump, fără să mai aștepte anunțul rezultatului oficial.

Republicanul Troy Balderson i-a mulţumit preşedintelui Trump în faţa susţinătorilor săi. „America este pe calea cea bună şi vom rămâne pe ea“, a spus acesta.

Însă nu se poate vorbi despre o „mare victorie“. După numărarea tuturor voturilor în cursa pentru un mandat în Camera Reprezentanţilor, republicanul Troy Balderson conduce cu 50,2% în faţa democratului Danny O’Connor (49,3%), potrivit autorităţilor locale.

Încă 5.000 de voturi prin corespondenţă şi peste 3.400 de buletine provizorii urmau să fie numărate, dar fără să aducă modificări majore la procentaj.

 

Victorie „bilaterală“

 

În timp ce Trump își adjudeca această victorie, democrații subliniau că și pentru ei este un mare pas înainte, pentru că procentajul la limită între cei doi candidați, republican și democrat, arată că „era populismului“ e pe ultima sută de metri. Cu atât mai mult cu cât Ohio este un bastion republican, unde se votează cu republicanii de 40 de ani.

La 6 noiembrie, cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, o treime (35) din Senat şi posturile de guvernatori din 36 de state vor fi disputate în alegeri în SUA.

Democraţii au mai multe şanse să răstoarne majoritatea republicană în Cameră decât în Senat, dar trebuie să obţină 23 de mandate de la republicani pentru a realiza acest obiectiv.

Ei ar putea într-o astfel de situaţie să obstrucţioneze politicile lui Donald Trump şi să-şi intensifice eforturile pentru a-l forţa să plece de la Casa Albă, posibilitate incertă, ce depinde de dosarul coordonat de procurorul special Robert Mueller și care tratează ingerințele rusești în alegerile din 2016 și colaborarea oamenilor lui Trump cu oficiali ruși.

 

Ingerințele rusești, punctul-cheie

 

Însă democrații nu au făcut altceva până acum decât să critice utilizarea frecventă de către Trump a „ordinelor prezidențiale“, considerat un procedeu nedemocratic.

Dintre acestea, cele mai controversate au fost cel de interdicție de călătorie impusă cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane, cel referitor la zidul de la granița cu Mexicul, impunerea unilaterală a taxelor vamale pe oțel și anularea Legii Asistenței Accesibile „Obamacare“ a lui Barack Obama. Însă, odată emise, asemenea ordine sunt rareori abrogate. 

Și, în timp ce se înmulțesc probele privind traficul de influență și interferențele legate de Rusia în 2016, serviciile secrete americane atrag atenția că deja se manifestă un nou val de ingerințe pentru alegerile din noiembrie.

Democrații vorbesc despre o reformă politică radicală, însă acest lucru nu este posibil. Costul mediu al câștigării unui loc în Senat este de 19,4 milioane de dolari, câștigarea unui loc în Camera Reprezentanților costă cel puțin 1,5 milioane de dolari, în medie. Necesitatea unor asemenea fonduri exclude din procesul electoral numeroși potențiali candidați, iar pe alții îi lasă datori-vânduți susținătorilor financiari. 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă