Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Donald Trump făurește noi aberații împotriva imigranților ilegali. Vrea să le recolteze ADN-ul

Administrația americană preconizează să preleveze ADN de la toţi imigranţii deţinuţi care au intrat ilegal în Statele Unite, dezvăluie oficiali din cadrul administraţiei lui Donald Trump, relatează AFP.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Departamentul Securităţii Interne (DHS) lucrează la un program care permite colectarea unor informaţii genetice a acestor imigranţi în vederea înregistrării într-o bază de date a poliţiei federale (FBI), numită CODIS, care conţine milioane de profiluri ale unor persoane arestate sau găsite vinovate de infracţiuni sau crime, mai scrie News.ro. Aceste informaţii ar putea fi folosite de către alte agenţii în domeniul menţinerii ordinii. Oficialii de la DHS, care au stat de vorbă cu presa sub protecţia anonimatului, au subliniat că această politică le va da agenţilor de la frontieră o idee mai bună despre situaţia imigranţilor deţinuţi.

”Asta ne va permite îmbunătăţirea capacităţii de a identifica o persoană care a intrat ilegal în ţară”, a declarat unul dintre oficiali. ”Va ajuta, de asemenea, alte organizaţii”, a adăugat ea. Însă nu s-a stabilit o dată în vederea implementării.

Faptul de a colecta şi stoca date ADN-ul unor persoane deţinute - dar necondamnate - a declanşat furia asociaţiilor de apărarea drepturilor civice.

”Scopul colectării ADN-ului trece de la ancheta criminală la controlul populaţiei, ceea ce este contrar noţiunilor de bază ale libertăţii şi autonomiei”, a reacţionat, într-un comunicat, puternica asociaţie ACLU.

Potrivit oficialilor americani, culegerea de eşantioane de ADN este în realitate cerută de reglementările Departamentului Justiţiei din 2006 şi 2010 cu privire la persoane arestate şi condamnate, dar care nu au fost puse în aplicare.

Paza de frontieră a început anul acesta să procedeze la teste de ADN mai puţin importante - ”rapid DNA” - asupra imigranţilor care au trecut frontiera împreună cu familia lor, cu scopul de a verifica legături de rudenie revendicate de acestea.

Însă programul respectiv va permite să se colecteze informaţii mult mai complete şi să fie păstrate.

”Acest lucru este fundamental diferit de testele de ADN rapide”, a declarat alt oficial. ”Este vorba despre un profil ADN mult mai complet”.

În anul fiscal 2018, peste 396.000 de persoane au fost deţinute la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, marea majoritate provenind din Salvador, Honduras sau Guatemala.

Comentarii

loading...