10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump, favorabil „soluției celor două state” în conflictul israeliano-palestinian

Donald Trump, favorabil „soluției celor două state” în conflictul israeliano-palestinian

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru o soluţie a două state, fiind primul indiciu că susţine soluţia acceptată la nivel internaţional pentru conflictul israeliano-palestinian, relatează dpa.

„Sunt de acord cu soluţia a două state”, a spus Trump în timpul unei întâlniri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în marja Adunării Generale a ONU la New York. „Cred că acesta funcţionează cel mai bine”, a spus el.

Administraţia Trump a evitat până acum să facă declaraţii de sprijin pentru soluţia a două state, care presupune existenţa unui stat independent palestinian alături de Israel.

Netanyahu s-a abţinut de asemenea ani de zile să susţină crearea unui stat palestinian.

În timpul mandatului preşedintelui Trump, Casa Albă a schimbat radical politica susţinută de zeci de ani de către SUA faţă de palestinieni prin refuzul de a sprijini un stat palestinian şi prin recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Trump a spus că doreşte să încheie un acord de pace israeliano-palestinian până la sfârşitul primului său mandat şi a declarat că palestinienii „se întorc la masa” negocierilor.

La rândul său, liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că SUA s-au descalificat ca mediator în Orientul Mijlociu şi a respins un plan de pace al SUA în curs de elaborare.

Abbas cere crearea unui stat palestinian în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est, zonele pe care Israelul le-a capturat în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

Un lider palestinian a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui Donald Trump favorabile unei soluţii a două state, apreciind că acestea contrazic acţiunile “distructive” ale administraţiei americane cu privire la conflictul israeliano-palestinian.

„Afirmaţiile americanilor contravin acţiunilor lor, iar acţiunile lor distrug în mod clar orice posibilitate a unei soluţii a două state”, a declarat Hossam Zomlot, şeful misiunii diplomatice palestiniene la Washington, a cărei închidere a fost ordonată recent de administraţia americană.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă