15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump își primește la Casa Albă, cu mult fast, aliatul privilegiat:...

Donald Trump își primește la Casa Albă, cu mult fast, aliatul privilegiat: Emmanuel Macron!

 
Casa Albă va celebra, cu mult fast, 250 de ani de prietenie SUA-Franța, transmițând mesajul că acesta este aliatul privilegiat al Administrației Trump. Macron și soția sa, Brigitte, vor cina de două ori cu cuplul prezidențial american.

Prima cină, în seara sosirii la Washington. Cuplul Macron şi soţii Trump vor cina, luni seară, la Mount Vernon, în casa, aflată pe malul râului Potomac din Virginia, a lui George Washington, primul preşedinte american, înainte de serata oficială care va fi organizată marţi la Casa Albă.

Oficialii de la Casa Albă nu au dezvăluit prea multe detalii din ceea ce se presupune a fi „un eveniment spectaculos” în afara faptului că cina se va desfăşura „conform tradiţiei”, cu elemente-surpriză pentru invitaţi.

S-a aflat, pe surse, că la dineul de marţi vor participa, între alţii, Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional, şi secretarul american al Apărării, Jim Mattis. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a fost invitat, însă biroul său a anunţat că nu poate participa.

La dineul de marţi găzduit în State Dining Room vor fi prezenţi 150 de oaspeţi și totuși, sfidând tradiţia, Trump nu a invitat niciun membru democrat al Congresului şi niciun jurnalist. Însă  guvernatorul democrat de Louisiana, John Bel Edwards, ar putea fi prezent.

    Cu ce se îmbracă -Melania, cel mai păstrat secret

Organizarea evenimentului îi revine primei doamne, Melania, şi echipei ei, care vor stabili ce se va servi la masă (lui Trump îi plac salatele de varză și prăjiturile cu ciocolată), vinurile, vor decide amplasarea invitaţilor la mese, cine va cânta şi decorul.

Cel mai așteptat moment este cel al apariției Primei Doamne a SUA în cadrul cinei oficiale de marți, când cuplul va păși în North Portico. Se știe că Melania, fost model, este foarte elegantă.

Detaliile cu privire la vestimentația acesteia sunt ținute în cel mai mare secret. Fosta Primă Doamnă, Michelle Obama, promova designeri promițători, nu neapărat celebri.

În ceea ce o privește pe Melania, Trump a refuzat ofertele multor stiliști de a-i crea vestimentația. Se pare, dar nu e sigur, că pentru cina de marți seara, Melanie ar fi acceptat o creație Dior, casă de modă pe care Prima Doamnă o preferă. Ori, poate va fi o creație Herve Pierre, francezul-american care i-a creat ținuta inaugurală ca Primă-Doamnă.

     Se va decide soarta tratatului nuclear -iranian?

Această vizită va reprezenta şi prima intrare pentru Macron în Biroul Oval, unde s-au întâlnit, în noiembrie 2007, George W. Bush și Nicolas Sarkozy.

Este foarte posibil, dat fiind „relația privilegiată”, să fie abordat și subiectul tratatului nuclear cu Iranul, „o bubă” pentru Donald Trump, pentru soluționarea căreia nu are aliați europeni.

Până la 12 mai, Trump va trebui să decidă dacă negocierile cu Parisul, Londra și Berlinul au avansat în sensul dorit de el, acela al amendării tratatului semnat în 2015.

Macron a fost primul dintre aliații europeni care a semnalat că ar fi necesare măsuri mai aspre în ceea ce privește programul nuclear al Iranului. Ceea ce se țintește este scoaterea clauzei din tratat ce permite reluarea treptată a programului nuclear după anul 2025. 

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă