12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump: „Rusia, pregătește-te! Rachetele vor veni!“

Donald Trump: „Rusia, pregătește-te! Rachetele vor veni!“

 
Ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborâtă, iar bazele de lansare vor fi atacate. Acesta a invocat o declaraţie dată de preşedintele rus Vladimir Putin.

În acest context, președintele american, Donald Trump, a anunțat pe Twitter: „Rusia a amenințat că va doborî toate rachetele trase asupra Siriei. Fii pregătită, Rusia, pentru că  acestea vor veni, drăguțe, noi, deștepte! N-ar fi trebuit să fii parteneră cu un animal care-și gazează propriul popor și se bucură de asta!”

Asaltul asupra regimului Assad, vinovat de noul atac chimic, din Douma, care a ucis peste 60 de civili, mulți copii, aflați în adăposturi subterane, este pregătit pentru jumătatea lunii aprilie, când grupurile navale de luptă se vor afla pe poziții.

     Eurocontrol avertizează companiile aeriene

 Agenţia de Control al Traficului Aerian din Europa, Eurocontrol, a avertizat marţi companiile aeriene să fie prudente în zona din estul Mediteranei, din cauza posibilităţii lansării unor atacuri cu rachete având ca ţintă Siria în următoarele 72 de ore.

Eurocontrol a precizat că ar putea fi vorba atât de rachete lansate de la sol, dar şi de cele de croazieră şi că există posibilitatea întreruperii repetate a semnalului radio de navigare, îndemnând la „prudenţă în planificarea zborurilor”. 

Singurele zboruri comerciale care treceau deasupra Siriei, începând cu ora 01:15 miercuri dimineaţa, erau cele ale Syrian Air şi Middle East Earlines din Libia, conform site-ului de monitorizare a zborurilor, FlightRadar24.

Un avion de vânătoare aparţinând forţelor aeriene ruse a survolat fregata franceză Aquitaine la joasă altitudine, în partea de est a Mării Mediterane, o încălcare deliberată a reglementărilor internaţionale, a dezvăluit Le Point, o informaţie confirmată de Marina franceză. Fregata a fost survolată de către un avion de vânătoare rusesc, dotat cu armament.

Aquitaine, echipată cu 16 rachete de crozieră navale (MdCN) şi 16 rachete sol-aer de tip Aster 15, navighează în largul Libanului împreună cu mai multe nave americane în cadrul dispozitivului Chammal – partea franceză a operaţiunii militare aliate contra teroriștilor din Siria şi Irak.

     Se așteaptă comanda de la Casa Albă

Preşedintele american, Donald Trump, și-a anulat vizita din America Latină pentru a se putea concentra asupra situaţiei din Siria. SUA, Marea Britanie, Franţa și Israel continuă pregătirile pentru acţiuni militare având ca scop sancţionarea regimului lui Assad, responsabil pentru nenumărate atacuri chimice.

Rusia şi coaliția condusă de SUA nu au reuşit să ajungă la un compromis privind un răspuns internaţional la atacul chimic din Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, blocându-și reciproc proiectele de rezoluție.

Rusia, care neagă existența unui atac chimic, în timp ce regimul Assad neagă doar responsabilitatea sa, voia o rezoluție care să formeze o echipă de investigație, dar care să nu inculpe pe nimeni, Moscova rezervându-și dreptul de a bloca publicarea rezultatului.

Bolivia a fost singura ţară care a susţinut Rusia în timp ce China s-a abţinut.

După vot, Karen Pierce, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a declarat: „Credibilitatea Rusiei ca membru al Consiliului este acum pusă la îndoială. Nu putem sta şi urmări Rusia în timp ce continuă să nu respecte normele globale care ne asigură securitatea, inclusiv a Rusiei, de câteva decenii. Ca membru, Marea Britanie va susţine pacea şi securitatea internaţională. Este datoria noastră morală”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, miercuri, că aproximativ 500 de oameni au prezentat simptome specifice expunerii la substanţe neurotoxice sau clor, după atacul chimic ce a avut loc în Douma, iar 70 de persoane au murit. “  

 

Cele mai citite

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă