23 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Donald Trump salută disponibilitatea la dialog a celor două Corei

‘Cu toţi aceşti ‘experţi’ rataţi care îşi dau cu părerea, oare cineva crede cu adevărat că ar fi avut loc discuţii şi un dialog între Coreea de Nord şi Coreea de Sud dacă eu nu aş fi fost ferm, puternic şi gata să angajez toată ‘puterea’ noastră împotriva Nordului?’, a notat Trump dimineaţa pe contul său de Twitter. ‘Sunt nişte idioţi, însă discuţiile sunt un lucru bun!’, a adăugat el.

În urmă cu două zile, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, s-a arătat în mod clar mult mai rezervată, estimând că acest dialog riscă să fie doar ‘o cârpeală’ dacă nu va viza interzicerea ‘tuturor armelor nucleare în Coreea de Nord’, realtează Agerpres.

Phenianul şi-a înteţit în ultimele luni tirurile cu rachete balistice şi a întreprins un al şaselea test nuclear. Ca reacţie, Consiliul de Securitate al ONU a impus mai multe serii de sancţiuni împotriva Phenianului.

Însă anul 2018 a debutat pe o tonalitate diferită, cu o dorinţă aparentă de aplanare. Cele două Corei au repus miercuri în funcţiune o linie telefonică roşie transfrontalieră, închisă din 2016, după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un a evocat o participare a ţării sale la Jocurile Olimpice de Iarnă care vor avea loc în februarie la Pyeonghang, în Coreea de Sud. Seulul a răspuns acestei deschideri în dosarul olimpic, propunând organizarea unor discuţii la nivel înalt la 9 ianuarie, pentru prima dată din 2015.

Ultima oră
Pe aceeași temă