6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonatorii puternici ai republicanilor nu mai dau bani pentru „oamenii lui Trump“

Donatorii puternici ai republicanilor nu mai dau bani pentru „oamenii lui Trump“

Evaluarea făcută de președinte într-o serie de tweet-uri matinale a urmat unui weekend în care personalități afiliate industriei miliardarilor Koch, reunite la Colorado Springs, au încercat să se distanțeze de Trump și de baza sa din Partidul Republican, criticând politicile tarifare și de imigrație ale Washingtonului.

Luni, rețeaua fraților David (care și-a anunțat retragerea din politică în urmă cu câteva luni) și Charles Koch a anunțat că nu va susține finanțarea candidatului republican Kevin Cramer pentru un loc în Senat, în înfruntarea din noiembrie cu cea care deține actualmente locul, senatoarea democrată Heidi Heitkamp, din Dakota de Nord.

Motivul invocat: Cramer s-a raliat președintelui Trump în politica tarifelor. Decizia rețelei Koch este în dezacord cu Trump, care a făcut campanie pentru Cramer în cadrul unei adunări în orașul Fargo, luna trecută.

 

Mari donatori pentru dreapta politică

„Globaliștii Koch, care au devenit o farsă totală în adevăratele cercuri republicane, sunt împotriva frontierelor întărite și a comer-țului puternic“, a scris Trump pe Twitter. „Nu am căutat niciodată susținerea lor pentru că nu am nevoie de banii lor sau de ideile lor proaste“, a continuat preșe-dintele.

Trump a afirmat că frații Koch „iubesc“ unele dintre politicile sale, inclusiv reducerea impozitelor și alegerea conservatorilor pentru tribunalele federale, precizând că ei sunt motivați de dorința de „a-și proteja de taxare întreprinderile din afara Statelor Unite“.

Comentariile lui Trump reprezintă primul atac agresiv asupra rețelei Koch după campania prezidențială din 2016, când a criticat politicienii susținuți de frații Koch, calificându-i drept „marionete“, iar rețeaua a refuzat categoric să-i susțină candidatura.

Tensiunile dintre Trump și frații Koch, mari donatori pentru dreapta politică, pun în evidență relația frământată dintre președintele republican și puternica rețea care a lucrat ani de zile pentru alegerea conservatorilor cu vederi similare.

Într-un comunicat publicat ca răspuns la tweet-urile lui Trump, James Davis, purtător de cuvânt al rețelei Koch, a precizat: „Noi susținem politicile care ajută toate persoanele să-și amelioreze viața. Suntem nerăbdători să lucrăm cu oricine are acest obiectiv“.

Dar la întrunirea din Colorado Springs, Charles Koch și alți participanți au semnalat că donatorii rețelei sunt nemulțumiți și de alți republicani și nimeni nu trebuie să se mai bazeze pe susținerea lor.

 

Nemulțumirea donatorilor

Acest atac al lui Trump la adresa fraților Koch vine în timp ce republicanii contau pe susținerea lor financiară la alegerile din noiembrie, de la jumătate de mandat, care au loc în întreaga țară, în încercarea de a păstra cu orice preț majoritatea în Camera Reprezentanților și în Senat.

La începutul anului, rețeaua miliardarilor Koch anunțase alocarea a 400 milioane dolari pentru susținerea republicanilor, dar donatorii au fost ulterior deranjați de politicile comerciale și de creșterea cheltuielilor federale.

Duminică, Charles Koch a declarat în presă că nu-l acuză pe președinte pentru diviziunile politice, spunând că acestea erau anterioare instalării lui Trump la Casa Albă.

Deși rețeaua urma să fie o forță puternică pentru dreapta politică în anumite state unde democrații din Senat sunt vulnerabili, Koch a declarat clar în ultimele zile că nu va mai merge în comun acord cu politicile lui Trump.

Din acest moment, frații Koch vor susține candidații republicani în numai patru curse pentru Senat și vor păstra distanța în alte cinci. Totuși, unii dintre cei mai mari donatori ai rețelei rămân partizanii lui Trump, în pofida retoricii și a politicilor acestuia în privința comerțului.

Frații Koch, industriași extrem de bogați, sunt printre cei mai influenți și mai generoși donatori ai Partidului Republican. David Koch a demisionat din grupurile politice Koch&Koch Industries în acest an, din motive de sănătate.

Koch Industries este una dintre cele mai mari companii -private din țară, cu 120.000 de angajați în 60 de țări. Compania exploatează rafi-nării, fabrici de hârtie, de covoare și numeroase alte produse. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă