12.3 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Dovezile sugerează că Arabia Saudită este responsabilă pentru asasinarea lui Khashoggi

Raportoarea specială a ONU privind execuţii sumare sau arbitrare, Agner Callamard, a declarat: ”Dovezile adunate în misiunea mea din Turcia arată, la prima impresie, că Khashoggi a fost victima unei crime brutale şi premeditate, plănuită şi executată de oficialii statului Arabiei Saudite”.

Oficialii saudiţi ”au subminat” şi întârziat eforturile Turciei de a investiga locul crimei, a adăugat ea.

Callamard, vorbind despre misiunea sa de o săptămână alături de trei experţi în Turcia, a afirmat că a avut acces la o parte din ”materialul audio perturbator” care arată momentul morţii lui Khashoggi.

Riadul a recunoscut, după declaraţii contradictorii cu privire la soarta lui Jamal Khashoggi, care a ”dispărut” la 2 octombrie în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, că jurnalistul a fost ucis şi că trupul i-a fost dezmembrat.

Arabia Saudită a trimis în faţa justiţiei 21 de saudiţi, iar împotriva a cinci dintre ei a cerut pedeapsa cu moartea, însă dezminte orice implicare a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, suspectat că a comandat asasinatul.

Turcia acuză, însă, că asasinatul a fost comandat de la ”cele mai înalte niveluri”.
De asemenea, serviciile secrete americane consideră că prinţul Mohammed a ordonat uciderea lui Khashoggi, un critic al guvernului de la Riad.

Ultima oră
Pe aceeași temă