21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalDupă alegerea lui Biden, premierul britanic, Boris Johnson, schimbă echipa Brexiterilor duri

După alegerea lui Biden, premierul britanic, Boris Johnson, schimbă echipa Brexiterilor duri

Joe Biden, președintele ales al SUA, în primul său telefon cu Boris Johnson l-a avertizat împotriva planurilor dure ale echipei sale în ceea ce privește Brexit-ul.

Biden a ridicat problema Acordului din Vinerea Mare, despre care democrați seniori au avertizat că ar putea fi subminat de planurile lui Johnson.

Potrivit Financial Times, Biden a fost ferm pe problema Brexitului și a discutat subiectul de două ori în legătură cu Irlanda de Nord, avertizând că planurile de ieșire ale Regatului Unit nu trebuie să împiedice Acordul din Vinerea Mare, acordul de pace important care a adus în mare măsură pacea în insula Irlanda.

„Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare care a adus pacea în Irlanda de Nord să devină o victimă a Brexitului”, a scris Biden într-un tweet în septembrie.

Astfel, Joe Biden a folosit primul său telefon cu Boris Johnson în funcția de președinte ales pentru a pune mai multă presiune asupra primului ministru cu privire la planurile sale de Brexit.

 
Apel foarte pozitiv

Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat miercuri: “Au avut un apel foarte pozitiv. Cei doi au vorbit despre importanța punerii în aplicare a Brexitului în așa fel încât să susțină Acordul din Vinerea Mare și prim-ministrul l-a asigurat pe președintele ales că așa va fi.”

 
Brexiterii duri înlocuiți cu liberali

 
Săptămâna trecută a declanșat un așa zis ,,război de influență” care a dus la decapitarea celor mai importanți aliați ai lui Johnson: Dominic Cummings, asistentul șef al primului ministru, și Lee Cain, directorul său de comunicare. Dom’ fiind văzut drept creierul din spatele strategiei Brexit dur și al reformei administrative și Cain cel care i-a adus lui Johnson o majoritate de 80 în Parlamentul Britanic la alegerile istorice de la sfârșitul anului trecut.
Presa britanică a pus pe seama logodnicei lui Johnson – fost director de comunicare al Conservatorilor- Carrie Symonds mărul discordiei – deși aceasta pare puțin probabil ținând cont de faptul că Symonds a susținut dintotdeauna deciziile lui Johnson, numele său nefiind invocat în nicio dispută până acum.

 
Alegra Stratton, o jurnalistă de stânga, își va exercita influența în locul lui Cain

 
Recunoscând că a scris pentru The Guardian (Gardianul – publicație apropiată de Partidului Laburist – de stânga) și că a fost chiar la un pas de a-l consilia pe fostul președinte al Partidului Laburist – Ed Miliband, întrebată fiind de alegerea cabinetului Johnson a răspuns că ea a votat pentru Brexit și că-l consideră pe Johnson, unul dintre cei mai talentați politicieni din țară”.
 
Noul purtător de cuvânt al prim-ministrului a insistat că este o „Johnson Tory” și a votat pentru Brexit, după ce i s-a pus la îndoială acreditările conservatoare.
 

Context

Numirea lui Stratton, fostă jurnalistă de presă scrisă și TV, ca noua sa secretară de presă, pentru a conduce conferințe de presă televizate în numele Downing Street a fost contestată dur de Lee Cain, directorul său de comunicații, astfel ajungându-se la confruntarea toxică care a dus la plecările lui Cain și Dominic Cummings.
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă