11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDupă blocarea Telegram, Rusia începe o "inspecție" a Facebook

După blocarea Telegram, Rusia începe o “inspecție” a Facebook

“Vom inspecta această companie (Facebook) înainte de sfârşitul lui 2018”, a declarat Aleksandr Jarov, directorul Roskomnadzor, într-un interviu publicat de cotidianul rus Izvestia.

“Un anumit număr de criterii trebuie să fie respectate, cum sunt localizarea pe teritoriul rus a bazelor de date ale cetăţenilor ruşi şi eliminarea tuturor informaţiilor interzise. Ei (Facebook) sunt deja în întârziere. Dacă toate criteriile sau unele dintre ele nu sunt întrunite (…), în mod evident va fi pusă problema blocării”, a adăugat el.

Potrivit Izvestia, până la 19,4 milioane de adrese IP au fost blocate în Rusia de Roskomnadzor în lupta sa împotriva mesageriei Telegram, marţi după-amiază, numărul lor scăzând la 16,4 milioane la sfârşitul zilei.

Adresele vizate au fost folosite pentru a ocoli blocarea Telegram, demarată luni în urma unei decizii a justiţiei ruse din cauza refuzului mesageriei criptate de a furniza Serviciului Federal de Securitate (FSB) codurile ce ar permite citirea mesajelor utilizatorilor.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Agora, ai cărei avocaţi apără mesageria în justiţie, a anunţat miercuri dimineaţa că ia în considerare acţiuni în justiţie. “Vom aduna toate mărturiile şi faptele până la începutul lui mai şi îi vom cere procurorului general să verifice legalitatea acţiunilor Roskomnadzor”, a anunţat Pavel Cikov, directorul Agora, pe Telegram.

Cikov a declarat că se aşteaptă la “mai multe zeci de proceduri şi la un apel colectiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)”.

“Telegram rămâne disponibilă pentru majoritatea rezidenţilor ruşi”, şi-a exprimat la rândul său satisfacţia Pavel Durov, cofondatorul Telegram, pe contul său de Twitter.

Înainte de aceasta el a îndemnat la “rezistenţă digitală”, anunţându-şi intenţia de a oferi monede digitale bitcoin şi “milioane de dolari” particularilor şi întreprinderilor care vor ocoli blocarea.

Fondată în 2013 de fraţii Pavel şi Nikolai Durov, care au înfiinţat înainte de aceasta reţeaua socială VKontakte, Telegram numără azi 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care 7% în Rusia.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă