12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalDupă Gaza, Israel lovește și Siria

După Gaza, Israel lovește și Siria

Apărarea antiaeriană a armatei siriene a intrat în acţiune marţi după tiruri de rachete ale ”aviaţiei israeliene” împotriva unor ţinte din centrul Siriei, a transmis, potrivit Reuters, agenţia oficială de presă siriană Sana.

 

Agenţia nu a precizat natura poziţiilor vizate în cursul serii în provincia Homs, dar a informat că ”apărarea antiaeriană a doborât un număr de rachete înainte de a-şi atinge ţinta”, potrivit Reuters.

De la începutul conflictului din Siria vecină, în 2011, Israelul a efectuat numeroase raiduri în Siria contra forţelor regimului de la Bagdad, dar şi aliaţilor acestuia, Iranul şi Hezbollahul libanez, inamici ai statului evreu.

 

Israelienii au tras din Liban

 

”Aviaţia militară israeliană a tras mai multe rachete înspre zona la est de Homs”, a afirmat o sursă militară citată de Sana, precizând că tirurile au fost efectuate din spaţiul aerian al Libanului vecin.

 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat despre raidurile israeliene, informând că au avut ca ţintă ”aeroportul militar Shayrat”. Forţe iraniene sunt prezente pe acest aeroport, potrivit OSDO.

Contactată de reporteri, o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a refuzat să comenteze ”informaţii ale mediilor străine”.

 

Statul evreu, care confirmă rareori operaţiunile sale din Siria, avertizează frecvent că se va opune ca Siria să devină un cap de pod al Teheranului.

 

 

Situația siriană, în dialog turco-american

 

Preşedinţii american Donald Trump şi turc Recep Tayyip Erdogan au convenit, într-o convorbire telefonică, asupra ”importanţei” ca ţări în conflict ca Siria şi Libia ”să adere la un armistiţiu” în această perioadă de criză sanitară mondială, a anunţat Casa Albă.

 

”Preşedinţii Trump şi Erdogan s-au pus de acord asupra faptului că este mai important ca niciodată ca ţări aflate în conflict, în special Siria şi Libia, să adere la un armistiţiu şi să lucreze la o soluţie”, a anunţat marţi într-un comunicat Executivul american.

 

”Cei doi lideri s-au pus de acord să lucreze împreună şi în bună coordonare în campania internaţională în vederea învingerii virusului (SARS Cov-2) şi să susţină economia mondială”, a precizat Casa Albă.

 

Israelul este neobositRachete din și către Gaza

 

Israelul se confruntă și cu alți inamici în zonă, pe lângă pandemia de COVID-19. O rachetă a fost trasă vineri seară din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, obligând populaţia să se refugieze în adăposturi, potrivit informărilor făcute de armata israeliană.

 

Este primul atac de acest tip după confruntările de la sfârşitul lui februarie dintre Israel şi Jihadul Islamic, a doua grupare islamistă palestiniană ca importanţă după Hamas, în enclava palestiniană sub blocadă israeliană.

 

”O rachetă a fost trasă din Fâşia Gaza spre civili civili israelieni din sudul Israelului”, a scris armata israeliană pe contul său de Twitter.

 

Deocamdată nu a fost raportat niciun rănit. Armata nu a oferit mai multe detalii, dar, potrivit presei israeliene, racheta ar fi căzut pe un teren viran.

Atacul a avut loc într-un context de importante restricţii de deplasare pentru populaţia israeliană în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.

 

La sfârşitul lui februarie, Jihadul Islamic a tras peste 80 de rachete în direcţia Israelului, după ce armata israeliană a ucis un combatant acuzat că a încercat să plaseze un dispozitiv exploziv în vecinătatea barierei care separă Israelul de Fâşia Gaza.

 

Israelul ripostează

Armata israeliană a lansat mai multe atacuri vizând Hamas în Fâşia Gaza, vineri seară, ca ripostă la tiruri de proiectile provenind din enclava palestiniană, relatează Le Figaro.

O sursă de securitate din Gaza a confirmat mai multe atacuri israeliene asupra unei baze a Hamas din apropiere de Beit Lahia, în nordul Fâşiei Gaza, fără a se înregistra răniţi.

 

Este vorba de un prim atac de acest tip după confruntărilor de la finalul lunii februarie dintre Israel şi Jihadul Islamic, a doua cea mai importantă grupare islamistă armată palestiniană după Hamas.

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă