7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalECFR: „Indiferent de președinția Trump sau Biden - Europa trebuie să devină...

ECFR: „Indiferent de președinția Trump sau Biden – Europa trebuie să devină o putere geopolitică”

Experți de frunte ai Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) își exprimă gândurile asupra strategiilor SUA față de lume în cazul unei președinții Biden sau Trump.
 
Analiza vine de la specialiști mondiali, Janka Oertel oferind comentarii cu privire la relațiile SUA cu China; Julien Barnes-Dacey, Orientul Mijlociu; Susi Dennison, UE; Kadri Liik, Rusia; și Theodore Murphy, Africa – și impactul asupra locului Europei în lume
 
Indiferent de președinția Trump sau Biden, europenii trebuie să devină mai geopolitici, să nu mai vorbească despre suveranitate și să înceapă să o construiască.
 
În timp ce liderii europeni se întâlnesc pentru a discuta locul Europei în lume și cu doar o lună până la alegerile prezidențiale din SUA din 2020, experții de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) și-au exprimat părerile asupra a ceea ce ar putea însemna o președinție Biden sau Trump pentru relațiile SUA – China, Orientul Mijlociu, Africa și Uniunea Europeană (UE) după noiembrie 2020 – și ce impact are acest lucru asupra politicii externe și de securitate a Europei.
 
Specialiștii Janka Oertel (China), Susi Dennison (Europa), Kadri Liik (Rusia), Julien-Barnes-Dacey (Orientul Mijlociu) și Theodore Murphy (Africa) împărtășesc opinia că, indiferent de cine câștigă președinția luna viitoare, sistemul se va schimba. În opinia lor, SUA fie vor „reînnoi corporația” cu partenerii săi tradiționali globali, precum Uniunea Europeană, fie vor continua o politică de „unilateralism furios”.
 
Aceștia împărtășesc opinia că, indiferent de cine câștigă președinția luna viitoare, status quo-ul nu va ține. În opinia lor, SUA fie se vor „reangaja” cu partenerii săi tradiționali, inclusiv cu Uniunea Europeană, fie își vor extinde politica de „unilateralism furios”.

 


 
Potrivit lui Barnes-Dacey, un specialist de vârf în politica Orientului Mijlociu, „europenii ar fi naivi să-și imagineze că o administrație Biden va salva ziua în regiune”.
 
Cu toate acestea, o schimbare a traiectoriei Casei Albe ar putea aduce unele îmbunătățiri, susține Dennison. Ea sugerează că o victorie a lui Biden ar putea determina SUA să se refacă ca „partener” care „vrea să preia conducerea pe scena internațională”. Pentru instituțiile și acordurile globale, inclusiv NATO, ONU și istorica „Alianță transatlantică” UE-SUA, această dezvoltare ar fi foarte binevenită.
 

 
 
ALEGEREA PREȘEDINȚIALĂ A LUNII VIITOARE

 

 


 
 Janka Oertel, senior politician și director al programului Asia ECFR:
 
„Alegerile din SUA se vor schimba, probabil, puțin în ceea ce privește traiectoria generală a relațiilor SUA-China, care par stabilite pe o decuplare economică parțială și o confruntare mai mare. Pentru Europa, miza este mare – nu în ultimul rând în lupta împotriva schimbărilor climatice, unde acțiunea din China și SUA este crucială ”.

 
 CE AR ÎNSEMNA O VICTORIE A LUI BIDEN PENTRU POLITICA STRĂINĂ

 

 
Susi Dennison, politician senior și șef al programului „European Power” al ECFR:
 
„O victorie a lui Biden promite un partener pentru Europa în Casa Albă care dorește să restabilească conducerea SUA pe scena internațională. Dar acest lucru nu lasă Europa să se elibereze. La urma urmei, primele responsabilități ale lui Biden vor fi față de criza internă pe care o moștenește.
 
 Campania electorală a lui Biden a evidențiat angajamentul său de a aborda climatul și de a lucra la reconstrucția sistemului multilateral. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că europenii pot sau ar trebui pur și simplu să se așeze și să urmeze o direcție americană în aceste domenii, ceea ce arată sondajele de opinie publică ale ECFR sunt foarte importante pentru alegătorii europeni.
 
 Acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că Biden va trebui să se concentreze mai întâi la el acasă, dar și pentru că interesele europene vor fi mai bine protejate făcând o ofertă lui Biden și bazându-se pe progresele realizate în timpul președinției lui Trump în dezvoltarea ideii de suveranitate strategică “.
 
 Janka Oertel, senior politician și director al programului Asia ECFR:
 
„Acțiunile propuse de Biden privind reducerea climei și a emisiilor ar putea oferi o nouă bază pentru cooperarea transatlantică și ar spori presiunea asupra Beijingului pentru a transforma anunțurile în politici concrete și ambiții în acțiune”.
 
 Kadri Liik, om de politică principal al programului „Europa mai largă” a ECFR:
 
„Dacă Biden câștigă alegerile din SUA, va da un impuls SUA și Europei să încerce să restabilească o strategie comună față de Rusia. Procedând astfel, instinctul multor decidenți politici va fi să încerce să restabilească unitatea de puncte de vedere dinaintea lui Trump. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat din 2016. Aceasta înseamnă că orice nouă presiune pentru a ajunge la o strategie comună va trebui să accepte că fosta ordine internațională nu mai există.
 
Julien Barnes-Dacey, șeful programului ECFR pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord:
 
„Președintele Trump a acordat prioritate confruntării Iranului și consolidării relațiilor dintre Israel și statele din Golful Arab într-un mod care a alimentat polarizarea și escaladarea. El a neglijat în întregime problemele economice și de guvernanță de bază care conduc la adâncirea instabilității regionale. Această tendință va continua probabil dacă va câștiga un al doilea mandat ”
 
  Theodore Murphy, șeful Programului Africa al ECFR:
 
„Angajamentele administrației Trump în Africa au fost încadrate ca fiind motivate de contracararea influenței chineze. O victorie a lui Trump ar exacerba aproape cu siguranță această abordare cu sumă zero, ceea ce ar convinge Europa să evite poziționarea în sprijinul unei părți sau alteia ”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă