15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalECFR: LA 75 DE ANI DE ANIVERSARE A ADUNĂRII GENERALE A ONU

ECFR: LA 75 DE ANI DE ANIVERSARE A ADUNĂRII GENERALE A ONU

Sondajele comandate de ECFR arată că, în ciuda creșterii recente a forțelor populiste, cetățenii europeni doresc un răspuns mai coordonat la amenințările globale.
 
În timp ce liderii mondiali încep discuții la nivel înalt la cea de-a 75-a reuniune a Adunării Generale a ONU, expertul în politică externă Susi Dennison, de la Consiliul European pentru Relații Externe, consideră că există o „oportunitate unică” pentru liderii UE, în această săptămână, cu privire la o ”Acțiune multilaterală – și care să modeleze o nouă ordine internațională în absența conducerii SUA.”

 

COVID-19 a dezvăluit că, China și Statele Unite sunt pregătite să manipuleze crizele pentru a concura între ele, susține Dennison.

Sondajul ECFR susține această evaluare, constatând că europenii doresc mai multă cooperare în probleme internaționale – dar consideră China și Statele Unite ca forțe destabilizatoare.
Datele ECFR relevă, de asemenea, că combaterea schimbărilor climatice rămâne o prioritate cheie pentru europeni – cu până la 60% dintre cei chestionați susținând eforturile de îndeplinire a angajamentelor existente ale UE pentru 2030 și 2050.
 
Sondajele paneuropene arată că liderii europeni au ocazia să împingă forțele populismului în țară și în străinătate dacă cooperează la provocările globale precum schimbările climatice și COVID-19, potrivit datelor publicate de Consiliul European pentru Relații Externe ( ECFR). Majoritățile puternice ale cetățenilor europeni, neliniștiți de lipsa conducerii globale, doresc o mai mare coordonare condusă de UE ca răspuns la amenințările și provocările globale.
 
Cu liderii europeni care se pregătesc pentru discuții la nivel înalt în această săptămână, la prima Adunare Generală a ONU virtuală (UNGA), expertul în politică externă Susi Dennison, coleg senior și specialist în putere europeană la grupul de reflecție pentru politică externă, crede, un sistem internațional șovăitor, că adunarea din acest an prezintă o „oportunitate unică” pentru UE de a „lovi” răspunsurile internaționale la crizele majore.
 
Comentând, Susi Dennison, coleg senior și șef al programului European Power la ECFR, a spus:
 
„Chiar înainte de intervenția COVID-19, europenii erau de părere că UE ar trebui să-și asume un rol mai important ca răspuns la amenințările și provocările globale.
 
Potrivit sondajului COVID al ECFR, acest punct de vedere s-a accentuat și mai mult pe parcursul pandemiei – în măsura în care există acum apeluri, în fiecare stat membru, pentru o mai mare cooperare în probleme precum schimbările climatice, comerțul și răspunsul internațional la COVID-19.
 
Europenii vor ca UE să fie un lider și să „creadă de neconceput” în aceste vremuri incerte. Vor să se elibereze de reticența sa și să se însușească de problemele internaționale – și să apere instituții, precum ONU, care funcționează cu respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a democrației ”.
Arătând către sondajul ECFR, care constată că 63% dintre europenii chestionați doresc să vadă mai multă cooperare în problemele internaționale, Dennison susține că există o voință populară pentru o UE mai asertivă – în special în ceea ce privește schimbările climatice și consolidarea rezilienței economice a blocului la superputeri, cum ar fi: China și SUA.
 
Dennison sugerează că există potențial pentru un „moment multilateralist” la UNGA din acest an, în absența conducerii SUA și că acest lucru ar putea oferi UE „o oportunitate unică” de a continua acțiuni asertive cu privire la o serie de probleme internaționale, de la nivel global comerț și securitate prin angajamente suplimentare de combatere a schimbărilor climatice. Făcând ecou sentimentelor președintelui francez, Emmanuel Macron – care, la începutul acestui an, a cerut Europei să „gândească de neconceput” în răspunsul său la pandemia de coronavirus – Dennison consideră că există un sprijin crescător pentru o UE mai vocală și mai intervenționistă, care va lua proprietatea asupra domeniilor cheie ale politicii externe și ajută la remodelarea sistemului internațional.
 
„Există un sprijin în creștere”, potrivit lui Dennison, „pentru o UE care poate modela o nouă ordine internațională – apărarea valorilor europene, precum statul de drept, drepturile omului și democrația, în timp ce arată tipul de conducere în cadrul sistemului internațional afișat de SUA în trecut. ”
 
Sondajul ECV COVID-19 a constatat că:
 
 
* În absența încrederii în Statele Unite, europenii caută o mai mare cooperare și conducere din partea UE în ceea ce privește problemele globale. La întrebarea dacă răspunsul european la criza coronavirusului a arătat că este nevoie de mai multă cooperare la nivel european sau dacă a arătat că integrarea UE a mers prea departe, majoritățile din toate țările au optat pentru mai multă cooperare. (91% în Portugalia, 80% în Spania, 77% în Italia și 68% în Polonia). Chiar și în state membre mai puțin europene, inclusiv Franța (52%), Suedia (51%) și Danemarca (53%), mai mult de jumătate dintre respondenți au ales opțiunea de cooperare; și doar aproximativ 20% au spus contrariul. Opinia că SUA s-a retras de pe scena globală este exemplificată de faptul că doar 6% dintre respondenții europeni văd America lui Trump ca un „aliat cheie” în lupta lor cu COVID-19. Pentru europeni, criza coronavirusului a arătat că superputerile, precum China și SUA, sunt pregătite să manipuleze crizele pentru a concura între ele – și că există un risc real ca Europa să devină o cauzalitate într-un joc chino-american de „ pui’
 
* Europenii sunt vigilenți la eforturile Chinei de a semăna discordie și diviziune. Până la 62% dintre europeni, în state membre precum Danemarca și Franța, au raportat o viziune deteriorată asupra Chinei lui Xi Jinping în cadrul sondajelor ECFR. Chiar și în Portugalia și Spania, care au beneficiat de acordarea ajutorului de stat chinez în timpul crizei coronavirusului, o pluralitate a observat o schimbare negativă în viziunea lor. În opt din cele nouă țări chestionate, ponderea respondenților care au adoptat o viziune mai negativă asupra Chinei în ultimul an a crescut între un factor de doi și un factor de zece. Doar 7% dintre europenii chestionați de ECFR în 2020 au identificat China ca fiind cel mai „util” aliat în lupta țării lor cu coronavirusul.
 
* Dependența Europei de bunurile fabricate străine schimbă atitudinea publicului față de dezvoltarea unei piețe mai localizate și mai rezistente. Sondajele ECFR au arătat că există un apetit din ce în ce mai mare pentru readucerea producției de bunuri cheie în Europa. În Germania și Franța, de exemplu, peste 50% dintre cetățeni ar sprijini eforturile de concentrare a fabricării materialelor medicale către UE. Aproximativ 40% din ambele țări ar sprijini, de asemenea, o astfel de mișcare pentru bunurile nemedicale. În plus, doar 5% dintre europenii chestionați de ECFR se așteaptă ca China – principala sursă de astfel de bunuri – să sprijine recuperarea lor de la COVID-19.
 
* Sprijinul pentru acțiuni privind schimbările climatice rămâne puternic în rândul europenilor, în ciuda recesiunii economice și a incertitudinilor suportate de COVID-19. Până la 60% dintre europenii chestionați au declarat că sprijinul lor pentru punerea în aplicare a angajamentelor climatice a crescut în timpul crizei COVID. Respondenții din Spania și Portugalia au fost cel mai probabil să spună că sprijinul lor pentru punerea în aplicare a acestor angajamente a crescut. Cifra a fost de peste 40% în toate statele membre chestionate, cu excepția Danemarcei (22%), Suediei (31%) și Franței (37%). Lipsa relativă de modificare a acestui scor în Danemarca, Franța și Suedia, comparativ cu sondajul ECFR din 2019, se datorează probabil faptului că proporții mari de respondenți au susținut deja cu tărie o astfel de acțiune. În Marea Britanie, cifra a fost de 61% dintre cei chestionați. Această solidificare și necesitatea unor acțiuni mai dirijate de Europa, contrastează cu Statele Unite și acțiunile sale de la ieșirea din Acordul de la Paris.
 
DESPRE ECFR
 
Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) este un grup de reflecție paneuropean. Lansat în octombrie 2007, obiectivul său este de a efectua cercetări și de a promova dezbateri informate în toată Europa cu privire la dezvoltarea unei politici externe europene coerente și eficiente bazate pe valori. ECFR este o organizație caritabilă independentă și finanțată dintr-o varietate de surse.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă