5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalEconomia americană amenințată serios de noile focare de Covid-19 din China. Cum...

Economia americană amenințată serios de noile focare de Covid-19 din China. Cum este posibil

Noile focare de coronavirus din sudul Chinei ameninţă să creeze un blocaj masiv în cel mai mare port american, potrivit Yahoo Finance, citat de Ziarul Financiar.

Directorul executiv al portului Los Angeles, Gene Seroka, a declarat că se aşteaptă la o perioadă de pauză întrucât transporturile din provincia Guangdong ajung în proporţie de 33% în Statele Unite.

„Momentan lucrăm la 50% din nivelul normal de producţie. Unele companii de transport au început să omită porturile din China de Sud”, spune Seroka.

Cu aproape 60% din importuri venite din China, portul Los Angeles rămâne extrem de sensibil în ceea ce priveşte întârzierile din Asia. China a raportat câteva zeci de cazuri în ultimele zile, cu mult sub maximul atins în 2020, însă temerile provocate de varianta delta, apărută iniţial în India, au rezultat în măsuri stricte de lockdown în Guangdong, o zonă vitală pentru industria chineză.

Situaţia a condus la întârzieri masive ale transporturilor din marile porturi chineze. În Shenzhen, un focar izbucnit în rândurile docherilor din portul Yantian a provocat întreruperea aproape totală a traficului. The Wall Street Journal scrie că navele au fost nevoite să aştepte până la două săptămâni pentru a ridica marfa din Yantian, cauzând o creştere de peste 60% pentru preţurile de transport de la începutul anului până acum.

Totodată, cea mai mare firmă de transport de mărfuri din lume, Maersk, a avertizat că întreruperile din Yantian pot ajunge până la 16 zile, subliniind faptul că întârzierile sunt mult mai grave decât cele cauzate de blocarea Canalului Suez din martie.

În mai, portul Los Angeles a procesat peste un milion de unităţi de containere, marcând cea mai aglomerată lună din ultimii 114 ani. Ulterior, inventarul a scăzut cu 75%, iar numărul de nave care aşteaptă să fie procesate ar putea ajunge la zero până la finalul lunii, spune Seroka.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă