Ecuador: Anchetă după ce datele a milioane de oameni au fost publicate pe net

Ecuador: Anchetă după ce datele a milioane de oameni au fost publicate pe net

Guvernul din Ecuador a lansat o anchetă după ce datele a milioane de oameni au fost publicate pe internet de o companie privată în timpul fostului preşedinte Rafael Correa, ne spune AFP

Rl online 0 comentarii

"Este o situaţie foarte delicată, care generează o mare preocupare pentru întregul guvern şi stat", a declarat luni ministrul de interne Maria Paula Romo.

Compania de securitate informatică VpnMentor a indicat pe site-ul său că a descoperit datele personale a peste 20 de milioane de oameni, majoritatea din Ecuador, care are doar 17,3 milioane de locuitori, pe un server nesecurizat localizat în Miami (SUA) şi care ar aparţine companiei ecuadoriene Novaestrat.

Informaţiile ar proveni, între altele, din registre ale guvernului din Ecuador, ţară care nu dispune de o legislaţie pentru protecţia datelor personale, precum şi de la o asociaţie de companii auto şi de la două bănci.

VpnMentor a atenţionat că această scurgere masivă de date pe internet ar putea afecta milioane de oameni, întrucât conţine o cantitate importantă de informaţii "sensibile".

În ce-l priveşte, ministrul ecuadorian al telecomunicaţiilor, Andres Michelena, a declarat pentru media că "din păcate o societate privată din Ecuador a sustras informaţii posibil de la două sau trei instituţii publice (...) în timpul regimului" lui Rafael Correa, adversar înverşunat al fostului său aliat, succesorul său Lenin Moreno.

Michelena a mai precizat că ar fi implicaţi angajaţi ai Sistemului naţional de informaţii, responsabil de verificarea planurilor de dezvoltare şi a finanţelor publice, din perioada Correa. Acesta trăieşte în prezent în Belgia, iar în Ecuador face obiectul unui mandat de arestare pentru răpirea unui oponent.

În aprilie, guvernul Ecuadorului a denunţat peste 40 de milioane de atacuri informatice împotriva unor instituţii publice, după ce Quito i-a retras azilul fondatorului WikiLeaks Julian Assange, care se refugiase din 2012 la ambasada ecuadoriană la Londra, atribuind aceste atacuri unor grupări asociate cu Assange.

Comentarii

loading...