18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalElveția s-a retras din negocierile cu UE privind piața internă. Cum a...

Elveția s-a retras din negocierile cu UE privind piața internă. Cum a reacționat Comisia Europeană

După şapte ani de la începerea discuţiilor, Elveţia a anunţat miercuri decizia de retragere din negocieri.

“Consiliul Federal elveţian a decis că negocierile cu Uniunea Europeană în trei domenii nu au generat soluţiile necesare. Consiliul Federal elveţian a decis oprirea negocierilor”, a comunicat preşedintele Guy Parmelin, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Negocierile se referă în principal la omogenizarea cadrului juridic pentru participarea Elveţiei la piaţa internă a Uniunii Europene şi la instituirea unui mecanism de soluţionare a disensiunilor.

Retragerea din negocieri riscă să afecteze cooperarea între Elveţia şi Uniunea Europeană. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar are o serie de acorduri comerciale bilaterale permit accesul pe piaţa comunitară.
Elveţia face parte din Asociaţia Europeană pentru Comerţ Liber (EFTA) şi participă la Spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Comisia Europeană a exprimat regret pentru decizia Administraţiei de la Berna. “Luăm act cu regret de hotărârea unilaterală a Consiliului Federal elveţian de a pune capăt negocierilor privind acordul-cadru UE-Elveţia. Acest acord urma să fie baza pentru consolidarea şi modernizarea relaţiilor noastre”, a transmis Comisia Europeană.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO. Flacăra olimpică a ajuns pe mare în Franța

Flacăra olimpică a ajuns astăzi, la bordul velierului cu trei catarge Belem, în largul coastei Marsiliei, unde va debarca în cursul serii, aşteptată de...

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă