12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalEmmanuel Macron ademenește bancherii la Paris, după Brexit

Emmanuel Macron ademenește bancherii la Paris, după Brexit

Guvernul francez deja a anunțat măsuri de tăiere a contribuției pentru munca depusă, pentru a face Parisul mai atractiv pentru sectorul bancar după Brexit.

Macron, un fost bancher specializat în sectorul investițiilor, a insistat pentru flexibilitatea reglementărilor în domeniul muncii, a tăiat taxele pe sănătate și a promis o tăiere a taxelor pe afaceri până în 2022.

Expatriații UE care se vor stabili în Franța vor putea opta să nu contribuie la schema de pensionare, care acum percepe la nivel de stat 2,3 din salariul angajaților.

    Summitului bancherilor, la Versailles

Premierul Edouard Philippe a promis investitorilor încă 1000 de locuri în plus în școlile bilingve  în regiunea Parisului începând cu luna septembrie, iar alte trei școli vor fi construite până în 2021.

Franța va fi de asemenea gata să medieze disputele privind contractele financiare guvernate de legea britanică începând cu luna martie, prin intermediul Curții Comerciale de la Paris, care a înființat o nouă secțiune pentru drept internațional, prin Curtea de Apel de la Paris și prin Paris Europlace, un grup de lobby financiar.

„Centrul financiar de la Paris are acum posibilitatea să ureze un bunvenit puternic companiilor și investitorilor internaționali și de a-și întări poziția de lider în Europa post-Brexit”, a declarat Gerard Mestrallet, liderul grupului Paris Europlace.

Anunțul a fost făcut cu ocazia summitului bancherilor, la Versailles, la care participă peste 140 de executivi, incluzând reprezentanți ai puternicelor bănci Goldman Sachs și JP Morgan.

Macron a participat la dineu, unde a anunțat o proaspătă investiție a Japoniei, de 300 milioane euro pentru o reprezentanță Toyota în nordul Franței.

    Fără favoruri pentru Marea Britanie

În cursul unei întrevederi la Londra, cu premierul Theresa May, președintele francez a respins ideea unui acord financiar bilateral cu Marea Britanie, precizând că aceasta nu va fi autorizată să acceadă la pieţele Uniunii Europene, inclusiv la serviciile financiare ale blocului comunitar.

Bruxellesul a insistat întotdeauna că Marea Britanie nu va fi autorizată să opereze în sectoarele financiare, unde negociatorul David Davis încearcă să obțină o înțelegere pentru a nu pierde imensa putere datorată centrului financiar de la Londra. Marea Britanie nu a renunțat la aceste negocieri, iar Theresa May speră că Marea Britanie post-Brexit va avea un „parteneriat special” cu UE.

Companiile care acționează în centrul financiar de la Londra sunt îngrijorate de noile bariere comerciale, în special de pierderea drepturilor de „paşaport” care le permite să opereze în întreaga Uniune Europeană de la sediul lor din Londra. Emmanuel Macron insită, în acord cu UE, ca serviciile financiare să nu fie incluse în acordul comercial Marea Britanie –UE după Brexit, iar în același timp oferă circumstanțe promițătoarea pentru desfășurarea comodă a activităților din domeniul financiar la Paris.

Dacă Marea Britanie vrea acces la serviciile financiare după Brexit, aceasta va trebui să plătească contribuiţii la buget şi să accepe jurisdicţia europeană.

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă